A falu, ahol nem hagyják, hogy a Fidesz diktáljon

A falu, ahol nem hagyják, hogy a Fidesz diktáljon
Fotó: zsurpubi.hu

Június 25-én választást tartanak Pusztavámon. A Mór és Oroszlány közti faluban idén kétszer is feloszlatta magát a képviselő testület – először jogszerűtlenül, később jogosan. Ha hinni lehet az információknak, a testület kormánypárti többsége így akarta megbuktatni a betegsége miatt tolószékbe kényszerült, független polgármestert.

A bányászfaluban, ahol nemrég zárták be az oroszlányi erőművet korábban kiszolgáló, utolsó hazai mélyművelésű szénbányát, a korábban itt fiaskót szenvedett kormánypárt idén tavasszal látta alkalmasnak az időt, hogy megszerezze a polgármesteri széket.  
Március 23-án a testület rendes ülést tartott, amelyen a polgármester nem tudott részt venni. A képviselő-testület ezen az ülésen kívánta tárgyalni az önfeloszlatás kérdését, amit a képviselők a jegyző vezetésével folytattak annak ellenére, hogy az alpolgármester felfüggesztette az ülést törvénytelenségre hivatkozva. A polgármester által indított törvényességi felülvizsgálat keretein belül kiderült, hogy a feloszlatásról hozott döntés törvényellenes. Ennek értelmében a gyűlést újra meg kellett tartani március 29-én, az eredeti tervek szerint, amin végül a képviselő-testület egyhangúlag döntött az önfeloszlatásról.

zsurpubi.hu
Lisztmayer János polgármester

Ezt megelőzően Lisztmayer János polgármester hosszabban betegeskedett, 8 hónapig nem tudta ellátni feladatait, ezalatt az alpolgármester, Stettner Attila vette át munkakörét. A héttagú testületből ketten fideszesek, hárman – bár a legutóbbi szavazások szerint egyikük ingadozik – máshogy kormánypártiak.


A 2017. június 25-én tartandó, helyi önkormányzati képviselő- és polgármesterválasztáson végül 23 képviselő és 5 polgármesterjelölt indul. A mindig is erősen konzervatívnak számító faluban a Fidesznek
ez hatalmas meglepetés, attól pedig szinte le is estek a székről a párt választókerületi irodájában, hogy a tolószékbe kényszerült, ismét induló polgármester csapatába állt be a jelöltek fele – köztük balos,
jobbikos és Fidesz-szimpatizáns indulók is.


A bányászoknak – mondták a Zsúrpubinak többen is – két dologból lett elegük: abból, hogy a központi pártirodából akarnak nekik diktálni, s abból, hogy tudomásuk szerint az állami Vértesi Erőmű (VÉRT) nem akarja kifizetni a bányakárokat, s azoknak a családoknak kellene pereskedni és szakértőket fogadni, amelyeknek reped a házuk fala, törnek el a gázvezetékeik.