Válságkezelés: 38 ezerrel több munkanélküli volt augusztus-októberben, mint egy évvel korábban

"Annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a koronavírus elpusztít" - szól a kormányzati propaganda. Spoiler: nem sikerült.

Tehát:

- Az augusztustól októberig tartó időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 38 ezer fővel maradt el az előző év azonos időszakához mérten, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A 15-64 évesek közül 4 millió 402 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportot jellemző foglalkoztatási ráta 70,2 százalékos volt.

- Októberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 451 ezer volt, az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezerrel kevesebb

- A vizsgált háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 202 ezer fő volt, ez 4,3 százalékos munkanélküliséget jelent. Októberben az előző hónaphoz viszonyítva 23 ezerrel, 199 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál. Mivel a foglalkoztatás szintje is csökkent, a két csoport együttesen 53 ezer fővel növelte az inaktívak számát. Azoknak a száma növekedett elsősorban, akik - a járvány terjedése és az ismételten bevezetett korlátozások miatt - nem kerestek munkát - közölte a KSH.

Mi a kormány válasza minderre?

Bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 70 százalékot - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatásért felelős államtitkára október végén azzal kapcsolatban, hogy egy hónap alatt 32 ezren veszítették el a munkájukat.

Bodó Sándor amúgy az, aki szeptemberben annak is örült, hogy a regisztrált munkanélküliek száma "csak" 367 ezer volt.

Igaz, a kormány a válság alatt sokaknak segített:

Május elején 50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alapot hoztak létre. Majd adtunk nekik lélegeztetőgépeket is a keleti nyitás jegyében. Áprilisban pedig épp Mongóliában teremtett munkahelyeket a magyar kormány 18 milliárd forintért. Ja, és ne felejtsük el azt sem, hogy a jazidi nők társadalmi reintegrációját is volt miből finanszírozni.

Ja, s a Fidesz éppen a héten szavazta lemagyar munkahelyek védelméről szóló jobbikos javaslatot, ami többek között arról szólt, hogy legalább 90%-ban magyar munkaerőt foglalkoztassanak a nagyobb cégek, illetve hogy a kormány vállalja át a bajbajutott dolgozók bérköltéségnek 80%-át.