Nemcsak nehezen igényelhető az ingyenes internet, de sok családnak nem is jelent segítséget

A kormány - tekintettel arra, hogy a közép- és felsőoktatási intézményeket bezárják - elrendelte, hogy az előzetesen 30 naposra tervezett időszakra az internetszolgáltatók engedjék el az internet havidíját. Ez is félresikerült.

Hogyan lehet igényelni az ingyenes internetet? Felmegyünk a szolgáltatónk weboldalára, ott megkeressük a szükséges dokumentumot. Szükség lesz minden adatunkra, továbbá mind az iskola, mind a gyermek OM-azonosítójára is, hosszas adminisztrációra számíthatunk, ráadásul a határidő rövid, még december előtt le kell adni - és nyilván, aki jobban áll anyagilag, ezen a ponton fogja azt mondani, hogy hagyja az egészet a fenébe, mit számít az a pár ezer forint. Vannak viszont olyanok, akiknek nagyon is számít. Ők kitöltenek minden adatot, majd szembesülnek azzal, hogy ezt ki is kéne nyomtatni. Ha a szülők nem járnak be az irodába, mert például náluk is home office van, de otthon nincs nyomtató, akkor kicsit nehézkesebb lesz a történet. Lehet, hogy találnak egy szomszédot, aki kinyomtatja a papírlapot. És ha már ott van, akkor gyorsan hitelesítik is, merthogy ehhez két tanú szükséges. Könnyű kitalálni, mi a baj ezzel a folyamattal: egy kicsit sem Covid-kompatibilis. Hiszen pont az lenne a lényeg, hogy a kontaktokat minél inkább minimalizáljuk. Nos, ha mindezt megoldottuk és megvan a dokumentum, minden adat kitöltve, kinyomtatva, letanúzva, olvashatóan, akkor már csak egy scanner kell, amivel beolvassuk - talán az is van a szomszédnak, vagy valamelyik családtagnak, és készen is vagyunk.

De mi van a mélyszegénységben élő családokkal? A kedvezmény csak a havidíjas internetre vonatkozik, ők viszont gyakran csak a feltöltőkártyás megoldást engedhetik meg maguknak, vagy még azt sem. Meglehet, hogy korábbi fennálló tartozás miatt nem is tudnak előfizetni a havidíjas internetre. Az adatkeret elég hamar elfogy, akkor pedig a gyerekek lemaradnak a számukra egyébként is sokkal nehezebben kivitelezhető és megoldható tanulásban. De ha van is előfizetéses internet, a sokszor képzetlen, funkcionális analfabéta családfő, aki lehet, hogy kétkezi munkában nagyon ügyes, de az iratok kitöltésével nem boldogul, adott esetben kénytelen a helyi segítő szervezetek segítségét kérni, ami megint csak járványügyi szempontból további aggályos találkozásokat jelent.

Született tehát egy olyan folyamat, ami sokaknak nehezen kivitelezhető, járvány idején kifejezetten növeli a fertőzés kockázatát, nem papírmentes, ráadásul a társadalom egy részének egyáltalán nem is elérhető.

Mennyivel intelligensebb megoldás lehetett volna, ha a kormány von egy mérleget: az internet-előfizetések átlag havidíja 4000 forint, akkor ennyivel toldjuk meg minden közép- és felsőoktatási intézményben tanuló gyermek családi pótlékát, vagy kaphattak volna a családok internet-utalványt. Ja, hogy akkor a kormánynak ez pénzbe került volna? Hát ilyen az, ha valaki országot vezet, nemcsak elvenni kell, hanem adni is. Tudjuk, hogy ez újdonság a Fidesznek, de ez van, a közpénz nem arra való, hogy eltulajdonítsák, hanem arra, hogy épüljön belőle az ország. Tehát az ingyenes internet is egyike a kormány félresikerült intézkedéseinek, megint nem ők adnak, hanem másra tolják a teherviselést, jelen esetben az internetszolgáltatókra. Csak a szokásos...