Demeter Szilárd nehéz helyzetbe hozta Orbánt: Vajon kirúgja vagy megvédi talpnyalóját?

A kevésbé éles eszű tisztviselők, mint Demeter kormánybiztos-főigazgató, néha farokcsóválva félreértik és túllihegik az ukázt egy buksisimogatás reményében. Ezúttal azonban a gazdi nehéz helyzetbe került, és lehet, hogy simogatás helyett oldalba (vagy máshová) rúgás lesz a csaholás jutalma.

Demeter Szilárdra és irományára nem érdemes sok szót vesztegetni. Annyit, amennyit egy középszerűnél is gyengébb dolgozat író megérdemel, már megkapta egy korábbi írásban. (Ezúttal is lábujjhegyre állt Demeter Szilárd és megpróbált olyanok bokájába harapni, akik minden téren felette állnak. Tette ezt olyan förtelmes módon, hogy 24 óra leforgása alatt sikerült a világsajtó vezető hírei közé bekerülni, Reuters-től a The Washington Poston és LA Time-on át egészen a Times of Israelig, a világ zsidó szervezeteit is beleértve. Természetesen nem mint Demeter Szilárd került a vezető hírek közé, hanem mint Orbán Viktor kormányának pozícióhalmozó tisztviselője. Ez az, amire szinte minden külföldi medium felfigyelt: ilyen ocsmányságokat írhat ma egy EU-tagország kormányának a prominense. A megdöbbenés nem elég erős kifejezés arra, ami ezekből a sajtójelentésekből árad, és sajnos ez nem első ilyen eset az Orbán-rezsimmel kapcsolatban.

Tulajdonképpen ennek a szerencsétlen alaknak a dolgozata ékes bizonyítéka az Orbán-rendszer politikai antiszemitizmusának. Amikor éppen az antiszemitizmus gerjesztése szolgálja Orbán aktuális politikai érdekeit, azt gondolkodás nélkül alkalmazza, és erre ösztönzi követőit. Erről szólt a kormány nem is annyira burkoltan antiszemita, Soros-kampánya. Néha azonban ez azzal a veszéllyel jár, hogy a kevésbé éles eszű tisztviselők, mint Demeter kormánybiztos-főigazgató, farokcsóválva félreértik, és túllihegik az ukázt egy buksisimogatás reményében. Ezúttal azonban a gazdi nehéz helyzetbe került, és lehet, hogy simogatás helyett oldalba (vagy máshová) rúgás lesz a csaholás jutalma.

Sokan latolgatták, hogy milyen lelkiállapotban, vagy szer hatása alatt készülhetett Demeter dolgozata, vagy talán pillanatnyi elmezavarban. Erre utalhat az a lázas igyekezet, ahogy meg próbálják eltüntetni a köztérből (Bayer irományához hasonlóan) ezt a minden mértékkel undort kiváltó förmedvényt.

Demeter kormánybiztos-állami főigazgató karakterét elnézve nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy azt a perverz kéjérzetet kereste, amit akkor érzett, amikor leírta - még ha inverz módon is -, hogy:

"...zsidóknak nagy az orra büdösek és tetvesek.." és azt, hogy .."az európai embereket elgázosító liber-árják..."

Gondolom, az ismétlődő kéjvágy hatása alatt többször is leírta ezeket a sorokat a Károlyi Palotában lévő, állami tulajdonú irodájában.

Azonban NEM ez a lényeg, hanem az, hogy vajon Orbán ezek után kirúgja vagy megvédi talpnyalóját? Ezt nem lehet már elütni a "közbeszéd általános hanyatlásán" való sajnálkozással, ez egy valódi vörös vonal. Ha Orbán ezt is átlépi, még tovább süllyed a diktátorok történelmi panoptikumába.

Frissítés:

Orbán megvédte a talpnyalóját.

(Jó, ha tudod, hogy egy véleménycikket olvastál, ami nem feltétlenül tükrözi a Zsúrpubi szerkesztőségének álláspontját, de nálunk akkor is a szabad vélemény a legfontosabb.)