A Mi Hazánk mögött lapul a magyar politika legnagyobb, rejtélyes adományozója

Nem tudni róla semmit. A párt szimpatizánsai között mindenesetre elég sok a fideszes.

Október végén jelent meg a Hivatalos Értesítőben a Mi Hazánk Mozgalom tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolója, amely bár mindössze egyetlen oldal, és csak néhány adatot, illetve nevet tartalmaz, mégis hozzátesz ahhoz, amit a radikális párt anyagi lehetőségeiről tudni lehetett - írja a 24.hu.

A lap emlékeztet, hogy mivel a Toroczkai László vezette párt nem indult a 2018-as országgyűlési választáson, ebben a ciklusban állami támogatásra nem jogosult. A 2019. májusi EP-választás előtt mégis egy óriásplakátokat vásárló, sok fórumot tartó, kiadványokat (például egy 34 oldalas, színes kampányfüzetet), szórólapokat és ingyenes havilapot legyártó, saját arculati elemekkel rendelkező, profin működő párt benyomását keltette a Mi Hazánk, amihez jelentős mennyiségű pénzre lehetett szükség.

Tavaly a Magyar Narancs – egy korábbi költési sztenderd alapján – a párt működési és kampányköltéseit 60 millió forint fölé saccolta, a Mi Hazánk pedig nem adott magyarázatot arra, hogy alig egyévnyi működés után miből teremtett elő ennyi pénzt. 

Volner János, aki tavaly ősszel távozott a Mi Hazánk tájáról, azt mondta a portálnak: „soha nem kaptam konkrét választ arra, hogy ez a pénz egyáltalán mennyi, mire költi a párt, és pontosan kiktől származik.” Az ugyanakkor feltűnt neki, hogy „elég sok pénz állt rendelkezésre a párt indulásakor és európai parlamenti kampányakor is”. (Amúgy éppen Volner János volt az, aki a Fidesszel közösen elintézte, hogy közös listán indulhasson csak az ellenzék 2022-ben. Így gyakorlatilag ő lett az egyetlen olyan "ellenzéki" képviselő, akinek a módosító javaslatát elfogadták a kormánypártok.)

De vissza a Mi Hazánk anyagi helyzetéhez: A 24.hu azt írja, hogy a Mi Hazánkhoz a 2018-as beszámolója szerint abban az évben tagdíjakból és adományokból mindössze 4,3 millió forint folyt be. Ám 2019-re jelentősen javult a párt anyagi helyzete: adományokból 26,2 millió forint, tagdíjból pedig 38,5 millió érkezett.

Mindkét adat érdekes, sőt ellenzéki körökben kimagasló. Az előbbi azért, mert az adománymennyiség fele két embertől jött be: a közzétett dokumentum szerint Zámbori Zsolt 9 millió, Szabó György pedig 4,2 millió forintot adakozott a radikális pártnak. Rajtuk kívül Dúró Dóra országgyűlési képviselő 2 millió, Toroczkai pártlelnök pedig 900 ezer forintot adományozott a pártnak.

Így a rejtélyes Zámbori Zsolt 9 millió forintos támogatása lett a legnagyobb összeg, amit tavaly magánszemély pártnak adományozott.

A két támogatóról a 24.hu nyilvános adatok alapján nem tudott meg semmit, ahogy a Mi Hazánk sem válaszolt kérdéseikre, miszerint ezek a támogatók például milyen viszonyban vannak a párttal.

Dúró Dóra amúgy a minap véletlenül felfedte, hogy a Mi Hazánk szinte minden szimpatizánsa fideszes. Ezt pedig már nem is érdemes külön kommentálni.