171 éve született Schwarz Dávid, a kormányozható léghajó magyar feltalálója

Schwarz Dávid magyar volt. Tehetséges, innovatív, szorgalmas és kitartó feltatlálóként hazájában nem kapott kellő támogatást, noha Ferdinand Zeppelin gróf a magyar feltaláló léghajózási szabadalmát fejlesztette tovább. Schwarz Dávid világhírnévre tehetett volna szert, mégis a külföldi támogatásra szoruló, Magyarországon elfeledett tehetséges emberek sorsára jutott.

Egy zsidó kereskedő család hetedik gyermekeként született Keszthelyen a kormányozható léghajó magyar feltalálója. A kétévesen árvaságra jutott Schwarz Dávid már gyermekkorában dolgozni kényszerült. Később azonban felesége révén kedvezőbb anyagi körülmények közé került, mivel apósától megörökölt egy erdőkitermeléssel foglalkozó vállalkozást. A fatörzsek szállításának nehézségei irányították figyelmét a léghajózásra.

Rövid ideig az orosz kormány is támogatta léghajózási terveinek megvalósítását, azonban Schwarz kitartó befektetőre Németországban talált. Berlinben, Carl Berg a lüdesheidi Alumíniumipari Művek tulajdonosának anyagi támogatásával fejlesztette ki a kormányozható, merev rendszerű, könnyűfémből épített léghajót.

Noha 1896-ban tartott első repülési kísérlet sikertelenül végződött a nem megfelelő tisztaságú hidrogéngáz miatt, Schwarz Dávid halála után a magyar feltaláló szabadalmának továbbfejlesztése alapján alkotta meg Ferdinand Zeppelin gróf a róla elnevezett léghajótípust. A Schwarz-féle léghajó volt a világon az első héjszerkezetű légi jármű.

A cikk első változata 2020.12.07-én készült.