Az Állami Számvevőszék szerint olyan eredményesen léptek fel a korrupció ellen, hogy "a magyar gazdaság kiemelkedően fehéredett"

Domokos László ÁSZ elnök tavasszal a koronavírus okozta gazdasági válság megoldása mellett a szegénységet is egycsapásra megszüntető javaslattal állt elő. Most pedig az Állami Számvevőszék tovább vitte eme briliáns gondolatot.

A hatékony adópolitika, az adóterhek csökkentése és fenntartható kifehérítés folytatása nagyban hozzájárulhat a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz – erre hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az ÁSZ elemzői rámutatnak: a kormányzati stratégiák már 2010-től célul tűzték ki a bonyolult és túlszabályozott adózási és adóbeszedési rendszer megújítását, az adórendszer egyszerűsítését, az adózók adminisztratív terheinek csökkentését, az adóterhek mérséklését, illetve a feketegazdaság visszaszorítását.

A magyar gazdaság kiemelkedő mértékű fehéredése a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét támasztja alá - tették hozzá.

És most miután nagyon-nagyon hangsoan hahotáztunk hosszú percekig, eszünkbe juthat egy-két dolgog, amin még többet tudunk röhögni. Például, hogy a lassan vád alá helyezett Boldog Pista nyújtott be gazdaságfehérítő javaslatot december elején.

De az ÁSZ válságkezelő javaslataival kacsolatban illik felidézni, hogy a fideszes tagsága után az ellenzéki pártok megsemmisítésének kísérletéről elhíresült Domokos László már tavasszal az ÁSZ honlapján üzent a magyar családoknak. Ez az üzenet pedig tekintélyes referenciapontot jelölt ki mindazok számára, akik jelen helyzetben munkanélkülivé váltak: a bevétel és a kiadás közötti pozitív irányba mutató különbözetet, amit takarékosságnak nevezett.

Jelen gazdasági helyzetben egyik napról a másikra több ezer munkavállaló munkahelye szűnik meg, és ha hinni lehet a felméréseknek mindössze a lakosság egyharmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze. Ez nagyon aggasztó. Tehát 63%-nak semmilyen vésztartaléka nincs az olyan helyzetekre, mint a mostani – vezette fel a problémakört az ÁSZ elnöke.

Domokos László azonban nem csak felismerni volt képes a problémát, hanem orvosságot is kínált rá:

Minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert", aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Ez jelenthet megoldást arra, hogy a nehéz helyzetbe került családok átvészeljék ezt a néhány hónapot. Természetesen ezt nemcsak nekik, hanem minden családnak meg kellene tennie, hiszen nem lehet tudni, hogy ki mikor kerül hasonló helyzetbe. 

Ugye, hogy ugye! Micsoda ötlet! Egyébként Domokos egyszer már felvetette, hogy a lakosság odaadhatná a pénzét az államnak, és az takarékoskodna vele helyettük. Szerinte ez felkészítette volna az embereket a válságra. Csak, sajnos, valamiért nem fogadták meg a tanácsát.

De legalább a gazdaság fehér. Kár, hogy valami furcsa oknál fogva Magyarország még mnindig az Európai Unió legkorruptabb tagállamai között van számon tartva, konkrétan mögöttünk csak Románia és Bulgária foglal helyet. Ja, és Magyarország korrupciós fertőzöttsége globálisan a Dél-Afrikai Köztársasággal és a dél-amerikai Surinaméval van azonos szinten. De ezt a listát is biztos Soros György készítette.