Tudod, ki volt az első magyar hangszeres csodagyerek-világsztár?

Kevesen ismerik ma Magyarországon annak a hegedűművésznek a nevét, akibe nem mellesleg Bartók Béla is szerelmes volt. Geyer Stefi 1888-ban született Budapesten és már alig kétéves korában hegedűt adtak a kezébe. Négyévesen lépett először hegedűjátékával nyilvánosság elé és hétéves korában európai hangversenykörutat tett - tudhatjuk meg Pivárcsi István Híres magyar asszonyok című kötetéből.

Geyer Stefi hegedűjátékát hatalmas ovációval fogadta a hazai és a nemzetközi publikum. 1906-ban, amikor a művésznő 18 éves volt, akkor Bartók Béla is szerelemre lobbant iránta. A kapcsolat a két ember eltérő világnézete miatt azonban nem tartott sokáig, mégis zenetörténeti fontosságú volt Bartók életében a Geyer Stefivel folytatott levelezés, hiszen ez ihlette a fiatalkori Hegedűverseny (1907-8) megírását is, amelynek vezérmotívuma a kompozíció ihlető múzsáját jelképezi.

Geyer Stefi egy erősen vallásos, zeneszerető családban nőtt fel, ahol a tradícióknak igen fontos szerep jutott. Ezt a közeget a modernista Bartók nem tartotta a művészi kiteljesedés jó táptalajának és próbálta meggyőzni Geyer Stefit saját életfelfogásának igazáról, a két művész útjai azonban nagyon hamar szétváltak. A később Bécsbe, majd Bázelbe költöző hegedűművésznő egészen 1956-ban bekövetkezett haláláig a svájci zenei élet fontos alakjának számított.

A cikk első változata 2020. december 12-én készült.