Hős utcai horrortelep: mi lesz az itt lakók sorsa?

Ha Budapestnek lenne végbélnyílása, az biztos, hogy a Hős utca 15. lenne. Kőbánya két leghírhedtebb társasházáról van szó, a Pongrác út felé eső részen, ahová átlagember ritkán teszi be a lábát, hacsak nem muszáj neki. A két háztömb a 15/A és a 15/B számot viseli, a 15/B van sokkal rosszabb állapotban.

Mindkét ház két hosszú épületből áll, melyek két-két lépcsőházzal vannak összekötve. Mivel közel vannak egymáshoz, eleve sötét, depresszív hangulatot árasztanak. Valaha a folyosók korlátjain gyerekruhák száradtak, ma már a legtöbb ablak és ajtó ki van törve vagy be van falazva az illegális lakásfoglalók miatt. Kisméretű szükséglakások voltak itt, ahová a munkások tudtak beköltözni. Fürdőszoba nélkül, a WC a folyosón - akinek egy kicsit több pénze volt az elmúlt években, az összenyitotta a falakat, hogy a WC bent legyen, épített kis fürdőblokkot, esetleg megvett két szomszédos lakást és egybenyitotta, hogy kényelmesebb legyen. Jó pár éve azonban már nem volt érdemes a lakást egyedül hagyni: mire hazaért a lakója, sok esetben kipakolva találta. Elharapózott a bűnözés és a drog a környéken: a BKK járatai, az 1-es villamos és a 95-ös busz tele lett „zombikkal”. Pedig a házat a Készenléti Rendőrség, a Zách utcai laktanya és a TEK határolja három oldalról, de ez egy kicsit sem tette biztonságosabbá a környéket, nem akadályozta meg, hogy egy bűntanya legyen belőle.

A Hős utcai lakások Budapest legolcsóbbjai közé tartoznak: alig 75 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a lakásokat egy-másfél éve, de a gyakorlatban ezek már forgalomképtelen ingatlanok. Összehasonlításképpen, a legdrágább az V. kerület és a Várnegyed, itt akár másfél millió forintba is kerülhet egy négyzetméternyi ingatlan, a lakás állapotától függően. Ide nem kedvtelésből, hanem kényszerűségből költöztek az emberek. De míg 3-4 évtizede ez egy szegény, de tisztes munkásnegyed volt, az utóbbi években már élhetetlenné vált. Az itt lakó gyerekek behozhatatlan hátrányból indultak, gyakorlatilag egy szegregátum lett belőle.

Néhány éve felmerült, hogy körbekerítsék a hírhedt drogtanyát, de ez az ötlet nem talált kedvező fogadtatásra, így a telep felszámolása mellett döntött az önkormányzat. Az önkormányzati bérlakásokkal viszonylag egyszerű volt a megoldás: akinek rezsihátraléka volt, azzal megszüntették a bérleti jogviszonyt. Az, hogy ők végül hol kötöttek ki, kérdéses. Lehetnek hajléktalanok, vagy visszamehettek vidékre. Akinek nem volt hátraléka, annak felajánlhattak egy másik önkormányzati bérlakást, jellemzően a Tárna utcai, majdnem ilyen rossz hírű környék egyetlen lakott épületében, amelyekben korábban az itt működő gyár munkásainak szolgálati lakásai voltak. Akinek viszont saját tulajdonú ingatlanja volt, az járt arányaiban a legrosszabbul: az önkormányzat 4-5 millió forintot kínált az ingatlanokért, amiből Budapesten sehol, semmilyen lakást nem lehet venni, tehát vagy vidékre költöztek, vagy a kapott pénzből bérelnek lakást, amíg tudnak, de ha elfogy a pénz, nem tudni, mi lesz velük. Ők többször jelezték, hogy egy olcsó, de megvehető ingatlan árát szeretnék megkapni, lakást a lakásért, úgymond.

December végén lejárt a Kőbányai Önkormányzat határideje arra, hogy felszámolja a Hős utcai nyomornegyedet. Erre 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a Belügyminisztériumtól. Ez 180 nappal hosszabbítható, tehát legkésőbb június végéig fel kellene számolni a telepet. Az Átlátszó.hu közérdekű adatigényléssel fordult az Önkormányzathoz, így derült ki, hogy eddig csupán 1,2 milliárd forint került felhasználásra a 2,1 milliárdból. A lakók egy része azonban még mindig ezen a nyomortelepen kénytelen lakni, ahol a kártevők egyre csak szaporodnak, a fűtetlen lakások miatt egyre hidegebb van és a ház tetemes tartozásai miatt akár 20-30 ezer forint is lehet a közös költség. A megoldás pedig még mindig várat magára.

Az utóbbi években a X. kerület több tere és parkja megszépült, bizonyos részei kifejezetten élhetőek, ám a Hős utcai horrortelep sorsa még mindig kérdéses. Ha pedig eddig nem említettük volna: a kerület vezetése kormánypárti.