Orbánék elhibázott járványkezelésének lassan egy éve isszuk a levét

A kormány elhibázott, vagy inkább nem létező járványkezelési stratégiáját már többször bíráltuk, nem lesz ez másként most sem, hiszen a héten átlépte az elhunytak száma a tízezret, ami a 9 milliós Ausztria 6500-as adatához, vagy az 5,5 milliós Szlovákia 2700-as adatához képest láthatóan sokkal rosszabb. Lehet magyarázkodni a kormány részéről, csak felesleges.

Ők tízezren nem pusztán számok, hanem anyák, apák, gyerekek...

Férfi

0-19 éves

2

0

20-29 éves

17

8

30-39 éves

37

24

40-49 éves

148

70

50-59 éves

383

199

60-69 éves

1276

600

70-79 éves

1616

1380

80-89 éves

1343

1944

90-99 éves

280

658

100 év felett

6

9

5108

4892


Alapvetés, hogy a Covid-19 a férfiakra nézve veszélyesebb, mint a nőkre, illetve hogy különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre, a cukorbetegekre és az elhízottakra - ennek oka, hogy az erek falát borító, egy sejt vastagságú hártya, az endothél az, amit a betegség elsősorban megtámad, mikro- és makrotrombózisokat okozva, ami ezeknél a betegeknél eleve sérült, a szervezet bradykinin rendszere pedig súlyos gyulladásokkal reagál, amit az egyébként is gyengébb szervezet nem képes leküzdeni. Bár a fiatalok halálozási aránya kisebb, de a betegség hosszú távú szövődményei őket is sújtják. 

Látható, hogy egészen a 70-79 éves korosztályig bezárólag valóban a férfiak halálozási aránya magasabb, azonban a 80-89 éves korcsoport felett megfordulnak a számok. Ennek az az oka, hogy ebben az életkorban a még élőknek csupán 30%-a férfi, 90 év felett pedig már csak 25%-a. 

Az, hogy van több tízezer lélegeztetőgépünk, édeskevés, ha nincs hozzá elegendő ember, aki működtesse. Nagyjából 2000 intenzív terápiás szakemberrel számolhatunk, de közülük nem lehet mindenki folyamatosan, megállás nélkül műszakban. Egy ápoló egyszerre maximum két beteget felügyelhet, ha ennél többre kell felügyelnie, nem fogja tudni őket idejében megfordítani, az ebből eredő felfekvések és a kórházi fertőzések következtében van olyan osztály, ahol a lélegeztetett betegek közel 100%-a meghal. Az is igaz, hogy a betegeket későn diagnosztizálják, a mentők túlterheltek, a tesztelés napokat csúszik, így a még enyhébb stádiumban hatásos kezeléseket gyakran nem lehet időben megkezdeni. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Mindez magyarázza, hogy arányaiban miért magasabb nálunk a Covid betegek halálozási aránya - és ez mind olyan dolog, ami megelőzhető lett volna, ha a kormány az elmúlt 10 évben nem stadionokra, hanem kórházakra költ és nem most, hanem 10 éve hajtja végre az orvosok béremelését és az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjeszti. 

Merkely professzor szerint eddig a lakosságból kb. kétmillióan eshettek át a Covid-fertőzésen, a megváltásként várt védőoltás azonban hiába létezik, nagyon lassanként érkezik az országba, eddig nagyjából az egészségügyi dolgozók harmadát-negyedét tudták beoltani, a közzétett, általános iskolai fogalmazáshoz hasonló szintű oltási tervben pedig bár a társadalmi csoportok be vannak sorolva 7 nagy csoportba, ehhez időpont egyáltalán nincs rendelve, így még körülbelül sem tudjuk, mikor lélegezhetünk fel, mikor kerülhetünk sorra - és az sem világos, hogy a vakcinainfo.gov.hu oldalon történő regisztráció mégis mire jó. Az oltásellenesség is erősen jelen van, ennek fő oka pedig a rossz kormányzati kommunikáció és az információhiány. Az érkező vakcinákkal beoltják az egészségügyi dolgozókat, ám csak a felét használják fel, hiszen elteszik a második adagot későbbre - de nem lenne logikusabb, ha beoltanának dupla annyi embert és a később érkező szállítmányokból adnák be a második adagokat? Ez már csak a vakcina speciális tárolási igényeire nézve is hasznosabb lenne, hiszen a -70° nehezen biztosítható 3 hétig - jobb lenne felhasználni, mint kockáztatni, hogy esetleg tönkremegy. Az AstraZeneca és a Moderna vakcinája is látszik már a kanyarban, csak remélni merjük, hogy az oltások hamarosan nagyobb mennyiségben is rendelkezésre állhatnak.

Időközben az is bejelentésre került, hogy Debrecenben megkezdik a magyar vakcina fejlesztését, ám ezt hónapokkal ezelőtt is mondták és semmi nem lett belőle. Még csak most kezdik az állatkísérleteket, tehát ha minden jól megy, akkor is legalább egy év kell ahhoz, hogy ez használható legyen. A Pfizer pedig közben gyártó partnereket keres - nem lenne észszerűbb azt megvizsgálni, hogy vajon erre esetleg rá tudunk-e csatlakozni? A gyógyszergyártás az a terület, amit még nem sikerült teljesen tönkrevágni, így ahelyett, hogy a vakcina alapjait kifejlesztő Karikó Katalint leasszonyságozza a miniszterelnök, esetleg meg lehetne vizsgálni azt, hogy hogyan tudná a magyar emberek érdekeit szolgálni - és ha sikerülne a gyártókapacitásunkat a vakcina szolgálatába állítani, esetleg még némileg javíthatnánk is a világban megtépázott hírnevünkön. 

Megannyi elhibázott lépés, megannyi kihagyott lehetőség, ami nemcsak az egyre több halott miatt elfogadhatatlan, hanem azért is, mert minél később lesznek beoltva az emberek, annál később lehet nyitni, a vállalkozásoknak üzemelni, a barátoknak és családtagoknak találkozni, a zenészeknek és színészeknek szórakoztatni. Az emberek mentális egészsége ilyen dolgoktól is függ. Még egy olyan nyarat, mint a tavalyi, nem biztos, hogy elbírunk, úgyhogy ideje felgyorsítani az oltási folyamatokat. Amerikában 4 millió, Angliában 1,3 millió embert oltottak be, Izraelben a lakosság több mint 10%-át, napi 150 ezer embert oltanak be. Itthon egyelőre maradnak Orbán megalomán, üres ígéretei, csakhogy azokkal már a tele a padlás...