Belülről is bomlik a Fidesz

A kormánypártok hitelessége, a végletekig sulykolt keresztény elvek, az “Isten, haza család” - mantra már a kormánypárti szavazóknak sem igazán megy át. Trump bukásával, Biden győzelmével, "kívülről" is komoly csapásokra számíthatnak Orbánék, és úgy tűnik, a rendszer már belülről is rothadásnak indult. 

Ennek legújabb jeleként értelmezhető, hogy Palkovics László a múlt hónapban benyújtotta lemondását, Orbán azonban nem fogadta el azt, és arra kérte az innovációs és technológiai minisztert, hogy folytassa a munkát. 

A sokáig az Orbán-kormány egyik legerősebb emberének tartott Palkovics jogosítványait csökkenteni kezdte a miniszterelnök, előbb elvették a tárcától az uniós pénzek felügyeletét, majd Palkovics fontos embereinek leépítése következett - a 444.hu forrásai szerint a miniszter ezért nyújtotta be lemondását. Egy informátor szerint ez a módszer nem szokatlan Orbántól. Emlékeztetett, hogy Navracsics, majd Lázár esetében ugyanez történt. Orbán most Palkovicsnál is úgy érezhette, megmutatja, hol a helye a hierarchiában. 

A lap szerint Palkovicsnál akkor telhetett be a pohár, amikor Orbán a mögöttünk hagyott év utolsó napjaiban felmentette Fauszt Zoltánt, a kiemelt informatikai beruházásokról dönteni hivatott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács egyik tagját, a miniszter egyik legrégebbi barátját, akinek cége nem mellesleg jó ideje fontos tényezőnek számítottak a felsőoktatási intézmények informatikai kiszolgálásának területén. Az év első napjaiban pedig a minisztériumban leváltottak két államtitkárt is. 

Palkovics lemondási szándéka egyesek szerint pusztán egy erős jelzésként értékelhető, mellyel a miniszter kifejezte Orbán felé, nem tetszik neki ez az irány.