Történelmi interjú Deutsch Tamással: A rosszulléttől való félelmemben még csak ki sem próbáltam a kábítószert

Sokszor történik meg a magyar közéletben, hogy elakad a lélegzetünk. Deutsch Tamásnak a Neokohn nevű zsidó lapnak adott interjújának megjelenése egy ilyen pillanat. Viszont kiderült, hogy ez már nem csupán egy pillanat, ez fulladásközeli állapot.

Mindazt, amit a hosszú interjúban Deutsch Tamás kimondott, lehetetlen körülírni, ezért álljon itt néhány ebből származó szállóige, örökérvényű, alapvetés, számadás, erkölcsi útmutató az önazonosság példaképétől: 

- A jó tulajdonságaim közé sorolnám még, hogy gondoskodó és rendszerető vagyok, lehet rám számítani a házimunkában is. És jó a humorom, amit apánktól örököltem. Öcsémnek és nekem is pusztító humorunk van, szokták is mondani, hogy ez ilyen tipikus zsidó szokás: mindig, minden helyzetben mindenből is viccet tudunk csinálni.

- Rólam tudni kell, hogy én egész egyszerűen kisgyerekkorom óta pánikszerűen rettegek a hányingertől és a hányástól, mint mások például a fogorvostól. A mai napig akár több napig tartó világvége köszönt rám, ha egyszer-egyszer elcsapom a hasam.  Látva a filmben a lány szenvedését a kábítószer miatt, a dolog egy életre eldöntötte bennem, hogy én a rosszulléttől való félelmemben még csak ki sem fogom próbálni.

- Az lehet a politikai szexepilem, hogy bármilyen megítélés tárgyát is képezte személyem, mindig szerep azonosan jelentem meg a nyilvánosság előtt.

- Ha egyszer majd nagy öregként tanácsot tudok adni a pályatársaimnak, akkor mindenképpen az lesz az első, hogy próbálj mindig önazonos maradni!

- Véletlenül sem állítom azt, hogy olyan még soha nem fordult elő a világtörténelemben, hogy egy közszereplő elfogadhatatlan módon kedvezett volna a családtagjainak.

- Nem az a döntő kérdés tehát, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból, hiszen ettől nem lesz sem olcsóbb, sem drágább a kenyér.

- El kell szomorítanom az erre a hírre várókat: nincs szándékomban kiszállni, politikus vagyok, ez a hivatásom és büszke is vagyok a szakmámra, szóval biztos, hogy nem leszek pályaelhagyó!

- Mi nem azért lettünk több mint 30 esztendeje politikusok, mert pozícionális ambícióink voltak, hanem mert világmegváltó álmaink voltak, amik nekem azóta is vannak. A kezdetektől fogva azért dolgozom, hogy Magyarország, a magyar nemzet szabad és sikeres legyen.

- Szóval, változott a Fidesz? Persze, hogy változott. Más lett? Dehogy, ugyanaz maradt.

- Ha erkölcsi értékeket akarunk megfogalmazni, választani a saját életünkkel kapcsolatban, ha választ keresünk a mi a jó és mi a rossz, mi a helyes és mi a helytelen kérdéseire, mindannyian ugyanazokat az alapértékeket követjük, amelyek a Tízparancsolatban szerepelnek.

- Szájer botrányával kapcsolatban például többször is felmerült, hogy eltagadta azt, hogy ő milyen, hogy ezzel hazudott. De a hazugság csak egy hívő keresztény ember számára helytelen, egy nem hívő számára viszont helyes? Nem csupán egy hívő zsidó vagy keresztény ember vallási és erkölcsi értékrendjével ellentétes, hogy hazudjon, hanem egy ateista ember általános erkölcsi felfogásával is.

A kedvenc részletünk az interjúból pedig ez lett:

Maga szerint azok, akik a Fideszben esetleg a saját nemükhöz vonzódnak, és bármilyen tehetséges képességeik is vannak, biztosra vehetik, hogy politikai karanténjukból sosem lesz felszabadulás?

Szerintem nincs ilyen karantén. Én mindenkit arra biztatok, hogy éljen önazonosan.

Tehát ez azt jelenti, hogy belefér az önök politikai családjába, ha egy képviselőtársuk nyíltan felvállalja homoszexualitását?

Miért ne férne bele? Semmi gond nincsen vele. Csupán a mi politikai családunkban a szexuális orientáció, illetve annak vállalása nem politikai teljesítmény.