175 évvel ezelőtt, ezen a napon született Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán nem kevés szatírával írt a Monarchia Magyarországán uralkodó parlamenti életről és közállapotról. 1847-ben ezen a napon született Szklabonyán.

Nem igaz a korrupció című tárcájában a nagy történetmesélő éppen a címben foglalt állítás ellenkezőjét bizonyítja be. A zseniális író és országgyűlési képviselő mindig is szeretett görbe tükröt tartani az éppen regnáló hatalom emberei elé is és kedélyes adomákban tárta a nagyérdemű elé a szomorú igazságot.

Mikszáth nem egy írásában olvashatjuk azt, hogy a hatalom emberei sok esetben minden lehetséges eszközzel elkendőzik a valóságot és a közpénzek elsíbolását a legnagyobb titokban tartják.  

Az író Nem igaz a korrupció című tárcájában ironikusan rávilágít arra, hogy bizony még a hivatali rend alatt sem a szó valódi értelmét, hanem az akadályok nélkül végbemenő korrupciót értjük. Ilyen körülmények között pedig semmin sem kell csodálkozni, még azon sem, ha az ügyész esetleg a végső számonkérés alkalmával inkább főbe akarja lőni magát. Erre azonban a legtöbb esetben nem kerül sor.

Áthallások a múlt és a jelen között? Bizonyára csak a véletlen műve, hiszen hányszor, de hányszor leírták már, hogy nem igaz a korrupció…

(A cikk első változata 2021.01.16-án jelent meg.)