Vajon miért Orbán Gáspár volt a legalkalmasabb arra, hogy közpénzen tanuljon a brit elitképzőben?

Csütörtökön a sajtóban napvilágot egy hír, miszerint egy Orbán Gáspár nevű magyar állampolgár a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként egy kilenc hónapos, közel negyvenmillió forintos képzést végzett el a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. A Jobbik szerint ez azonnali vizsgálatot követel.

Tekintettel arra, hogy a miniszterelnök fiával szembetűnő a névazonosság, és nagyjából biztosra mondható, hogy róla van szó, érdemes tisztázni, hogy miért éppen ő volt a „legalkalmasabb” arra, hogy közpénzen tanuljon ebben a brit elitképzőben. Tisztázni kell azt is, hogy milyen szempontrendszer alapján választotta ki a Honvédelmi Minisztérium, és hogy mely magyar állampolgárok kapják meg ezt az ösztöndíjat

- írta közleményében Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke.

A politikus szerint a magyaroknak – akikre Orbán előszeretettel hivatkozik – joguk van tudni, hogy mire, melyik miniszterelnöki családtag iskoláztatására megy el az adó formájában befizetett pénzük, és „mi lesz, ha nagy lesz” Orbán Gáspár. Éppen ezért kezdeményezik Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a három kiválasztott, köztük a miniszterelnök fiának, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának meghallgatását.

Figyelembe véve az itt végzett hallgatók névsorát, köztük trónörökösöket, későbbi nagyhercegeket, királyokat, sejkeket és, nevezzük nevén, diktátorokat, talán nem túlzás kijelenteni, hogy az intézmény a dinasztiaépítők örököseinek képzőhelye. A magyar családok többségének alapvető probléma a gyermekeik színvonalas iskoláztatása, az esetleges tandíj finanszírozása pedig a többség számára elérhetetlen álom

- fogalmazott Lukács László György.

Csütörtökön a Telex hozta nyilvánosságra, hogy Orbán Gáspár a Sandhurst Royal Military Academy kurzusát végezte el a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként, 2020 folyamán, így a lap a kormányinfón érdeklődött is a képzésről, de érdemi választ nem kaptak.

Kérdéseik így szóltak:

„Kapott a magyar államtól, avagy a Honvédelmi Minisztériumtól ösztöndíjat Orbán Gáspár a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatott tanulmányaira? Ha igen, mivel indokolják, hogy a három szerencsés fiatal közül az egyik a miniszterelnök gyermeke volt, aki tavaly ebben az ösztöndíjban részesülhetett? A kormányfő nem tartja összeférhetetlennek a 34 millió forintos képzési költség állami térítését a saját rokonai esetében?”

A válasz Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőtől érkezett, de sokra nem megy vele senki:

„Személyes adatokat nem tudunk nyilvánosságra hozni” – így zárta rövidre a témát.