Újabb jobbikos siker: megmentik a Wichmann-házat

Nem volt hiábavaló a Jobbik petíciója, a budapestiek számtalan aláírása: megmenekül a Wichmann-épület és a játszótér. 

Beleznay Zsuzsanna, Terézváros alpolgármestere Facebook-bejegyzésében sürgette a Wichmann-kocsma épületének megmentését, a VI. és a VII. kerület határát jelentő Király utca és a Kazinczy utca sarkán álló ikonikus épületet ugyanis le akarták bontani, hogy helyére újabb luxusszállodát építsenek. A Jobbik politikusa elsőként hirdetett aláírásgyűjtést, ami végül a közös sikerhez vezetett. A kormányhivatal meghátrált, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a Wichmann-kocsmának helyet adó épület műemléki védettségi eljárásának megindítását.

Budapestnek ezen a részén a tipikus régi pesti bérházak, a modern üvegpaloták és néhol pár panelház emelkedik ki a földből, de családi házat vagy kis társasházat errefelé nem látni. A Kazinczy utcában azonban áll egy ház, ami a belváros legkisebb épületei közé tartozik: keskeny, csak egy emelete van és rendkívül érdekes a története. 

A ház a VI. és a VII. kerület határához közel áll, ezért nemcsak Erzsébetváros, de Terézváros is magáénak érzi. A VI. kerület köztisztaságért és kereskedelemért felelős alpolgármestere azonnal a ház megmentése mellett kezdett kampányolni és elsőként petíciót indítottak azért, hogy ne bontsák el a pestieknek olyan fontos, sok emléket hordozó épületet.

“Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy le fogják bontani ezt az ikonikus épületet. Úgy tudtuk, hogy a szomszédos épületeket szintén el akarják bontani és gigaszálloda épülne a területen. Meggyőződésem, hogy a VI. és a VII. kerület már így is túl van építve, ezért a lakóközösségnek semmi szüksége egy ilyen beruházás megvalósulására. A Wichmann-ház kultúrtörténeti szempontból rendkívüli épület, hiszen több generációnyi egyetemista törzshelye volt és itt született meg a magyar kártya, melyet a magyar kártya napján, december 29-én hajnalig tartó ultizással ünnepeltek itt hosszú éveken át. Ráadásul a mellette álló játszótér felszámolásával a zöldfelület is csökkenne. Elegünk van abból, hogy a helyi értékeket felszámolják azért, hogy egy újabb giga-luxus beruházás valósuljon meg, amely nem illik a történelmi városképünkbe. Mivel a bontási engedély még nem lett aláírva, ezért a petíciónk aláírására kértük az embereket, azért, hogy megmenthessük ezt a kulturális ékkövet, sikerrel jártunk"

- mondta el lapunknak az alpolgármester.

Ebben az épületben dolgozott 1834-től Schneider József kártyafestő, aki megalkotta a ma is ismert és kedvelt magyar kártyát. Német és svájci alapokon, a Tell Vilmos színmű figuráit lefestve, tükrözött képekkel, mely könnyebb játékot tesz lehetővé, alkotta meg a tök, makk, piros és zöld színekre osztható lapokat, mellyel számos kártyajáték játszható és a mai napig is nagyon kedvelt. Később bordélyház, majd teozófiai központ lett az épületből.

A házat 1986-ban vásárolta meg Wichmann Tamás, olimpiai és Európa-bajnok kenus, aki egy hangulatos, fapadlós kis kocsmát nyitott az épület aljában. A kocsma híres volt a legendásan finom rántott húsos szendvicséről, meg a csilis babról, amit csütörtök esténként szolgáltak fel. Persze nem minden este volt étel a kínálatban, de sörök, borok és röviditalok igen, hiszen ide elsősorban ezért jártak az emberek. Na meg azért, hogy a jó humorú olimpikonnal találkozhassanak. A kocsma 2018-ban bezárt, addigra a 70 éves, nagybeteg Wichmann belefáradt, majd 2020 februárjában el is hunyt.

Persze, amikor a kocsmát megnyitotta, még nem lehetett tudni, hogy az utca, ahol az épület áll, része lesz a bulinegyednek, ami azért jelentősen átalakítja a területen lévő ingatlanok sorsát és értékét. Jelenleg ugyan a vendéglátóhelyek zárva vannak és az angol legénybúcsúk szünetelnek, de a terv, ami a Wichmann-házat is érintette, már bőven a pandémia utáni időkre készült. Az emberek összefogásának köszönhetően azonban sikerült megmenteni.