Orbán a felelősség vállalása helyett ma is inkább brüsszelezett propagandarádiójában, majd elmondta, mikor lehet feloldani a korlátozásokat

Múltkor úgy brüsszelezett, hogy nem is akart, most tolta, ami a csövön kifért. Persze egyre nyilvánvalóbb, hogy kudarcos a járványkezelése, az emberek pedig tűrőképességük határára értek, így hát a miniszterelnök azt csinálja, amit ilyenkor egy kizárólag hatalma megtartására fókuszáló populista tesz: minden erejével igyekszik letolni magáról a felelősséget.

Röviden összefoglalva Orbán szerint: 

  • Brüsszel késlekedik a vakcinabeszerzéssel. 
  • Bizonyos cégekben milliós tételben állnak a raktárban vakcinák, csak Brüsszel nem adja ki az engedélyt. 
  • “Ügyes, mozgékony, hatékony külügyminiszterünk van”, ezért bízik benne, hogy jól tárgyal ma Moszkvában Szijjártó. 

Orbán szerint, ha jutott elég vakcina az egészségügyi dolgozóknak, az idősotthonok lakóinak, a 60 év feletti krónikus betegeknek (mindent elmond erről az országról, hogy ők 1,5 millióan vannak – a szerk.), az operatív törzs tagjainak, a rendvédelmi dolgozóknak, a kormánytagoknak, az időseknek, akik nem szenvednek krónikus betegségben (ebben a sorrendben), akkor “új időszámítás kezdődhet”. 

Gazdasági kérdésekkel kapcsolatban Orbán megjegyezte: 

Ha a munkahelyeket sikerült megvédeni, akkor túljuthatunk ezen a nehéz időszakon. 

Úgy tűnik, nem szóltak neki, hogy erről már lecsúszott. Nem sikerült megvédenie a munkahelyeket. Egy új időszámítás pedig akkor kezdődhet majd igazán, amikor olyan kormánya és miniszterelnöke lesz az országnak, amely nem látszatintézkedéseket hoz, nem propagandával igyekszik kormányozni, és nem a hatalom megtartása érdekében, hanem valóban az országért és a benne élő emberekért tesz meg mindent.