"A szellemi világban az állam szükségképpen brutális kezétől érintetlenül az erősebb gondolatnak kell szabadon győznie"

Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját. A magyar Himnusz megszületésének 198. évfordulóján a kultúra szabadságának fontosságáról Klebelsberg Kunó gondolataiból idézünk.

Mit gondolt a jelenlegi kormánypárti sajtóban sokszor és sokat idézett egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter arról, hogy szabad-e az államnak beavatkoznia irodalmi és művészeti vitákba?

Klebelsberg Kunó véleménye, amelyet 1929-ben a Nemzeti Újság hasábjain fogalmazott meg, szöges ellentétben áll a mai hatalom kultúrpolitikájával. Vajon hogyan ítélné meg az egykori oktatáspolitikus az SZFE-ügyét?

Konzervatív barátaim közül többen kérdeztétek, miért nem léptem fel hatalmi eszközökkel az irodalmi és művészeti modernizmus ellen? Azért nem, mert hiábavaló lett volna és mert ehhez nincs is jogom. Hiába való lett volna, mert a szellem története világosan mutatja, hogy valahányszor az állam hatalmi eszközökkel akar beleavatkozni irodalmi vagy művészeti vitákba, e kísérleteknek sorsa kudarc lett, és nevetségbe fúlt. A szellemi világban az állam szükségképpen brutális kezétől érintetlenül az erősebb gondolatnak kell szabadon győznie.”