Kásler Miklós Mátyás király összerakásáról szóló interjúja új fejezetet nyitott a magyar sajtótörténelemben

Tényszerűség, tájékoztatás, járványkezelés, kultúra. Minden egy helyen: Kásler Miklóssal készített interjút a Magyar Nemzet. De milyet!

Aki látta a Csernobil című minisorozatot, az bizonyára emlékszik arra a jelenetre, mikor a Szovjetunió Minisztertanácsának alelnöke, Borisz Scserbina megérkezik a katasztrófa helyszínére, ahol a felelősséget hárító talpnyalók fogadják. Így:

"Scserbina elvtárs, Fomin mérnök, Pikalov vezérezredes és az én számomra megtisztelő a jelenléte. Rendkívül megtisztelő. Természetesen sajnáljuk látogatása apropóját, de mint Ön is látja, remekül haladunk a károk felszámolásával"

- mondta Viktor Bruhanov, az erőmű igazgatója, miközben még azt sem voltak hajlandóak elismerni, hogy a 4-es reaktor felrobbant.

Na, Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter Magyar Nemezetes interjúja Mátyás király összerakásáról a durva járványhelyzetben, miközben tízezrek mennek tönkre a válságban, pontosan így indul, a XXI. századi diktatúrák hierarchiájához aktualizálva:

– Miniszter úr, mennyi időt töltött Horvátországban, a lepoglavai pálos kolostorban? Az egyik lap szerint inkább a járvány kezelésére kellene több időt fordítania, nem a Hunyadiak csontjainak felkutatására.
– Csütörtök hajnalban indultunk, megnéztem a fakoporsó felnyitását, a csodálatosan szép, pálos rendi gótikus templomot, tájékoztattak a feltárásokról, közös kulturális programokat beszéltem meg a varasdi püspökkel és a horvát kulturális minisztérium képviselőivel, valamint részt vettem a maradványok visszatemetésén és megáldásán. Nagyjából fél-, háromnegyed órát töltöttem a helyszínen. Útközben, hazaúton járványügyeket intéztem telefonon. Kora délutánra már vissza is értünk Budapestre, és ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához kilenc ágazat tartozik, és bár jelenleg elsődleges a járvány elleni védekezés, ezekről sem lehet elfeledkezni. Sőt, éppen a kultúra és a tudomány az a terület, amely segíthet átvészelni az embereknek ezt a nehéz időszakot. Bízom abban, hogy sokan érdeklődéssel fogják követni az új archeogenetikai–történeti kutatásokat.

Szóval, Kásler elvtárs remekül halad a károk felszámolásával. Akkor is, amikor nem a problémával foglalkozik. A baráti média pedig rendkívüli tisztelettel viszi ennek hírét. Nem véletlen lett oly' naggyá a Szovje... bocsánat, a Nemzeti Együttműködés Rendszere!