Tilt, tűr, támogat - megint itt tartunk?

A HétköznaPI CSAlódások zenekart trollkodásból nevezték be a Raktárkoncert előadói közé, de végül bekerültek azok közé a zenekarok közé, akik állami támogatással adhatnak koncertet, melyet egyébként hivatalosan nem tesznek fel a YouTube-ra és olyan nagy hírverés nincs is körülötte.

A zenekar énekese Soros feliratú pólóban lépett fel, melyet felszólításra nem volt hajlandó levenni, előadták a repertoárjukat, közte a Viktor és a Geciország című dalokkal, a felvezetőket pedig egy bohóc tolmácsolta. A zenekar hozta azt, amit mindig is - de mégis, ki várt mást egy punkzenekartól? Az eredmény? Az énekest olyan közelről mutatták, hogy ne látsszon a pólója, a legikonikusabb dalokat kivágták, a bohócot alakító színész viszont még rosszabbul járt - őt nemcsak kivágták, de hazatérte után a lépcsőházában agyba-főbe is verték. Persze arra bizonyíték nincs, hogy a két dolog összefügg, de állítja, hogy haragosa nincs, a címét viszont le kellett adni a fellépést megelőzően.

Emlékezetes, hogy Fluor Tomi, a WellHello zenekar jelentős ügyek mentén rendszeresen kiálló frontembere a Petőfi rádióban élőben bekiabálta, hogy “Soros György!”, majd ezután napokig nem adták le a WellHello dalait, pedig azt megelőzően folyamatosan játszották őket. Fluor végül bocsánatot kért, olyan dologért, amiért normális országban fel sem merülne, hogy ez szükséges. Azért tette ezt meg, mert nem akarta, hogy bárki emiatt elveszítse az állását. Ezután helyreállt a rend és újra szólt a Rakpart a Petőfin.

De mi ez a kommunista tempó? Mi ez a cenzúra? Honnan ismerős? Mondhatjuk, hogy Orbán a modern kor Erdős Pétere, aki fentről megszabja, hogy ki mehet adásba és ki nem? Életbe lép a tilt, tűr, támogat rendszere? 

Amikor Cserháti Zsuzsa, aki már befutott énekesnő volt, megtagadta, hogy vokálozzon Erdős Péter barátnője, az éppen csak feltörekvő Csepregi Éva mögött, Erdős egy szavával elérte, hogy Zsuzsa többé nem adhatott ki lemezt, nem léphetett fel, nem érvényesülhetett itthon. Kis bárokban kapott csak lehetőséget, ami arra volt elég, hogy éhen ne haljon, de a lelkét mindörökre kikezdte a mellőzés. Amikor újra befutott, immár túl az Erdős-korszakon, nehezen hitte el, hogy ez most valóban az ő ideje - depressziója nagyban hozzájárult korai halálához. 

Harangozó Teri is egyik napról a másikra került a süllyesztőbe, melyet dalszövegeivel nem lehetett magyarázni. Kiderült, hogy ebben az esetben a szerző, Dobos Attila személye vált nem kívánatossá - mivel disszidálni mert, a dalai betiltásra kerültek - így Harangozó teri karrierjének is befellegzett. 

A beat-korszak hosszúhajú, farmeros figurái sokáig a tiltott kategóriába estek, de amikor látták, hogy megállíthatatlanul terjed a trend, akkor néhány zenekar szabad utat kapott (LGT, Illés, Metró, Omega). A teljes rockszakma be volt hálózva besúgókkal, sokan jelentettek a hatalomnak a zenésztársakról, a rajongókról. Barna Andrásné és helyettese, Biszku Béláné Behringer Éva a Művelődési Minisztérium pártfunkcionáriusaként semmibe vették a zenészeket és gyakran hívták őket raportra. Nem volt egy könnyű időszak. 

Különös figurája a történetnek Nagy Feró, aki a ‘70-es években mint tiltott, most pedig mint talpnyaló, az erősen támogatott kategóriába esik. Akárcsak Vastag Csaba, aki lelkesen lép fel kormánypárti rendezvényeken, Ákos, aki milliós megbízásokat kap a közmédiától és bőszen tolja a kormány szekerét megnyilvánulásaival, vagy például Szandi, aki Varga Mihály kampányvideójában szerepelve állt ki a kormány mellett. 

Egy normális országban alapvetés lenne, hogy azok az emberek, akik a kulturális életet formálják, szabadon véleményt nyilváníthatnak, hiszen erre valók. Mert vélemény- és szólásszabadság van. Csakhogy ez jelenleg nem egy normális ország.

A kormány gyakorlatilag felzabálta a teljes médiát, elüldözte a CEU-t, ellehetetlenítette az SZFE-t, megszüntette a színházak és koncertek TAO-támogatását, a nyár folyamán pedig a meccseket igen, de a koncerteket, színházakat nem engedélyezte 500 fő fölött. Mi ez, ha nem a kultúra elleni támadás, a kultúra elpusztítására tett törekvés? Gyakorlatilag korlátlan hatalommal kapaszkodnak a székükbe és közben rettegnek a kultúrától. Ez még soha nem vezetett semmi jóra. Most sem fog.