Ezzel a vizsgálattal szerezhetsz védettséget igazoló okmányt

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy védettséget igazoló okmányt vezet be az állam. Ez azonban nem csak az oltottaknak jár majd, hanem azoknak is, aki már átestek a betegségen.

A kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt vezetnek be: az kaphatja meg, akit beoltottak, ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz, csak az oltottság időpontját. De az is kaphat ilyen okmányt, aki felgyógyult a koronavírus-betegségből. Akinek volt pozitív PCR-tesztje, annak onnantól lehet okmánya, hogy a teszt után lesz negatív tesztje, illetve annak, akinek pozitív tesztje volt, és karanténba került. Olyan papír is elég hozzá, ami az antitestet igazolja annál, aki szintén átesett a koronavíruson, ez 4 hónapig érvényes. És ez az, amiről sokan nem is tudnak.

Bár az adóforintokból működtetett kormányzati tájékoztató oldal propagandára kiválóan berendezkedett, arról sem sok információt találni rajta, hogyan tudhatja meg valaki, hogy korábban esetleg megfertőződőtt-e már. Pedig ez egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható.

A SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálat a fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket mutatja ki, melyek a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg és sokáig kimutathatók. Emellett az IgG antitestek jelenléte lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását is, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás. Ez a rövid összefoglaló számos magánrendelő honlapján elérhető, a vizsgálat pedig sok helyen bejelentkezés nélkül, vénás vérvétellel rövid idő alatt elvégezhető, a kiértékelés pedig néhány napon belül meg is érkezik.

A pozitív eredmény itt nem karantént jelent, hanem azt, hogy az illetőnek 3-6 hónapig nincs szüksége oltásra sem, hiszen a vérében kimutathatók az immunrendszere által termelt ellenanyagok. Az általunk megkérdezett magánrendelők szerint egyelőre kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig a nyájimmunitás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy hányan szereztek az országban védettséget. 

Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a teszt nincs ingyen, az IgG és IgM antitest szerológiai vizsgálat 10-14 ezer forint körül mozog, rendelője válogatja. A kormány biztosíthatná ezt ingyen is, de a PCR tesztnél már megtanultuk, hogy nem szeretnek ingyen adni semmit.

A másik ok, hogy kevesen tudnak róla, hogy a teszt egyáltalán létezik, Müller Cecília nyunyokás és tojás-hipózásos tanácsai között erről nem hallhattunk semmit, ahogy a kormányzati tájékoztató oldalon sem találunk részletes útmutatót. Igaz, a honlap a tájékoztató jellegét már a járvány legelején elvesztette.

Arról még nem döntöttek, hogy a védettséget igazoló okmány milyen jogosultsággal jár majd, de sokak számára az antitest vizsgálat valószínűleg gyorsabban megoldható lesz, mint a vakcinához jutás.