„Van egy nagy laborunk”, csak még mindig fényévekkel vagyunk lemaradva Ausztriától

Ausztriában márciustól ingyen lehet kapni a gyógyszertárakban az otthon elvégezhető COVID-teszteket. Fejenként mindenki havi ötöt kérhet. Bár Orbán Viktor önálló járványkezelési ötletek híján Ausztriát követi, az a "nagy laborja", csak nem nagyon sikerül utolérni: itthon még mindig combos összeget kell fizetnie annak, aki tudni szeretné, átesett-e már a fertőzésen.

Márciustól ingyen kapható a gyógyszertárakban az otthon elvégezhető COVID-teszt az osztrákoknál, fejenként mindenki havi ötöt kérhet, ami önellenőrzésre jó. Ezzel még nem lehet igazolást szerezni, de pozitív eredmény esetén az tesztelő már tudja, hogy érdemes akár vérvizsgálatot is kérnie.

Az osztrákoknál megugrott a tesztek száma, csak az elmúlt hét napban több mint 1,5 millió PCR- és antigéntesztet végeztek el. És ehhez jönnek még az iskolákban elvégzett vizsgálatok is. Sebastian Kurz kancellár arról beszélt, hogy így együtt ők végzik el a legtöbb tesztet Európában - írja a 444 az ORF információira hivatkozva.

Ausztriában jelenleg több mint 500 olyan állomás működik, ahol bárki teszteltetheti, hogy elkapta-e a vírust. Ezen kívül még 800 gyógyszertárban végeznek antigénteszteket. 

Orbán Viktor több ízben hangoztatta, hogy nagyon figyelik Ausztriát, és az ott meghozott járványügyi intézkedéseket. A figyelés jól megy, csak a értelmes dolgok teljesítése már nem annyira.

A kormány ugyebár döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt vezetnek be: az kaphatja meg, akit beoltottak, ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz, csak az oltottság időpontját. De az is kaphat ilyen okmányt, aki felgyógyult a koronavírus-betegségből. Akinek volt pozitív PCR-tesztje, annak onnantól lehet okmánya, hogy a teszt után lesz negatív tesztje, illetve annak, akinek pozitív tesztje volt, és karanténba került. Olyan papír is elég hozzá, ami az antitestet igazolja annál, aki szintén átesett a koronavíruson, ez 4 hónapig érvényes. És ez az, amiről sokan eddig nem is hallottak. 

Bár az adóforintokból működtetett kormányzati tájékoztató oldal propagandára kiválóan berendezkedett, arról sem sok információt találni rajta, hogyan tudhatja meg valaki, hogy korábban esetleg megfertőződőtt-e már. Pedig ez egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható. És bár az antigén-gyorsteszt nem annyira megbízható, mint a laboratóriumban végzett, nem lenne hátrány, ha valaki ingyen ellenőrizhetné magát, mielőtt 11 forintot fizet a vizsgálatért. Ennyiben határozta meg ugyanis a magyar kormány a szerológiai teszt hatósági árát. 

A kormány biztosíthatná ezt ingyen is, de a 19 500 forintos PCR tesztnél már megtanultuk, hogy nem szeretnek ingyen adni semmit. Sőt, a védettséget igazoló okmány kiállításáért is fizethet majd 3 ezer forintot az, aki csak később, önköltségen ellenőrizteti, hogy átesett-e már a betegségen.

Orbán Viktornak Ausztria a laboratóriuma, csak a helyzet az, hogy ha az ember dilettánsként sétál be egy laborba, nem nagyon fogja tudni, mit kell figyelni egy mikroszkópban.