Találkozzunk az óra alatt! - A Széll Kálmán tér története

Az egyik legjelentősebb budai közlekedési csomópont és találkozási hely a Széll Kálmán tér, ami sokunknak örökké Moszkva tér marad.

Érdekesség, hogy a Széll Kálmán tér szomszédságában található Széna téren a Jégkert étteremnél a mai napig megtalálható a régi középkori budai városfal kisebb darabja, a Mammut bevásárlóközponttal pont szemben. Az 1800-as években agyagbánya működött itt, mely után sokáig csak Gödörként emlegették az akkor még névtelen területet, melyben bányató keletkezett, így télen a befagyott tavat korcsolyapályának használták. Akkoriban a korcsolyázás nagyon lényeges ismerkedési és társasági program volt, a fiatal fiúk és lányok, akik tetszettek egymásnak, titkon a korcsolyapályákon tudtak néhány lopott pillantást váltani, persze szigorúan szülői felügyelettel. Egyébként a korcsolyázás hagyománya a mai napig él ezen a helyen, hiszen a Jégkert mellett üzemel a Budai Jégpálya.

Az 1910-es évre az akkori BVVV, azaz Budapesti Villamos Városi Vasút Vállalat jelentős villamosközlekedési csomóponttá alakította a teret, majd 1929-ben lett a neve Széll Kálmán tér, a néhai miniszterelnök után. A Kálmán név becézéséből a teret Kalef, illetve Széllkalef néven emlegették. Egyre jelentősebb terület lett a budaiak számára. A II. világháborúban jelentős harcok zajlottak a tér közvetlen közelében található Budai Vár és Krisztinaváros területén, így a háború után a teret teljesen újjá kellett építeni. Ekkor kapta meg az új nevét is, így lett Moszkva tér. Később, ‘56-ban is fontos forradalmi események színhelye volt a tér, a Corvin közhöz hasonló jelentőséggel bírt. 

A budapesti kettes metró megépítésével, 1972-ben építették át jelentősebben, ekkor épült meg a legyező formájú csarnok - egyébként ez a város leghosszabb mozgólépcsője, azaz itt fut a legmélyebben a metró. Az 1980-as évektől pedig itt üzemelt a hírhedt “emberpiac” - reggelente összegyűltek a munkások, akik különféle segédmunkákat tudtak végezni, a munkaadók pedig kijöttek és felbérelték őket. A reggeli órákban erre járni akkoriban elég sokkoló élmény volt, de egyébként a tér fölé lógó analóg, négyszögletes óra alatti találkozási pont sokáig fontos helyszín volt a város fiataljainak körében - és ne feledjük, hogy akkor még nem voltak mobiltelefonok, ha megbeszéltünk egy találkozót, akkor fixen ott kellett lenni, nem tudtunk ráírni a partnerünkre Messengeren, hogy késünk, vagy nem megyünk. 

A teret nemrégiben teljesen felújították, 2016-ban adták át. Már rögtön az átadás után meghibásodott a szökőkút, kiszáradtak a fák, illetve a szalagszerűen futó világítás is hamar tönkrement, ennek megjavítására nem is tettek kísérletet azóta sem. Minden hibája mellett a város fontos tere, azonban általában nem önmagában szoktuk értelmezni, hanem egészen a régi Postapalotától, sőt, akár a Déli Pályaudvartól számítva a Széna téren és a Mammut bevásárlóközponton át a Millenáris parkig egy nagy területi egységként, ami azért számos érdekes helyszínt rejt, mindenképpen érdemes ezeket is bejárni. 

A Millenáris park összességében egy jó projekt volt, kulturált, szórakozásra alkalmas helyszín. Mellette a 2020-ban átadott Széllkapu park elképesztően XXI. századi, menő, szerethető park lett, ahová tényleg érdemes kilátogatni.

received_461995148089978

A Széna téren a távolsági buszvégállomást megszüntették, így most a terület kihasználatlan és a buszok a Széll Kálmán térről indulnak, ami sokkal kényelmetlenebb és bár nagyon átmeneti, fapados megoldásnak tűnik, állítólag így marad. Viszont érdemes a Széll Kálmán téren tenni egy gyors kört, hiszen tele van miniszobrokkal: csigák, kismadarak, gördeszka, pénztárca és esernyő is van itt, többnyire persze a gördeszkások megfékezése miatt, de nagyon helyes kis darabok, egyébként Plank Antal művei. Az Óbudára tartó villamosok megállójában pedig Kolodko Mihály, kárpátaljai szobrászművész aprócska Mekk Elekje parkol, ami bizonyosan a valaha létezett legcukibb alkotások egyike.

A főváros egyik legrégebbi irodaháza, a tér fölé magasodó egykori Postapalota sokáig reménytelenül pusztulásnak indult, de most, sok év után felújítják. 

Az új óra nem lóg a tér fölé, csak egy nagy betontömb, de azért mégis fontos találkozási pont, ahol az emberek általában örülnek egymásnak.