Proli-e vagy?

A fideszlakájok és kommentszekciójuk pronyótáborában a tavalyi év egik legnagyobb slágere az volt, hogy Jakab Péter "proli". Mármint szerintük az, mert parizeres kiflit evett pirosarannyal. Különös volt mindezt azok szájából hallani, akik évek óta Bayer Zsolt idézetekkel cirógatják egymás központi idegrendszerét, akik TV-műsornak nevezett nagynyilvánosság előtt etetik meg Németh Szilárdot, és akik cselekvőképességük maximális tudatában tudnak egyáltalán Németh Szilárdra úgy tekinteni, mint egy honvédelmi államtitkárra. Ja, és akiknek mélyen tisztelt miniszterelnöke farmerban és trottyos nadrágban jár az EU-csúcsokra, kovászos uborkával kormányülésre, a kötcsei divathétvégéket pedig inkább jobb nem is említeni. A kampányfinisben ezt sem árt felidézni.

Németh Szilárd az a fajta politikusi karakter, akiről nem tudjuk, hogyan kerülhetett abba a pozícióba, amiben van. Úgy tűnik azonban, maga Németh Szilárd se nagyon tudja, hogy került oda, ahol van. Ezt legfőképpen az bizonyítja, hogy étkezési szokásain túl gyakorlatilag semmit nem tud megosztani a követőivel, ami közérdeklődésre tarthat számot. Persze, az sem tart közérdeklődésre számot, hogy mit eszik, de Szilárdot ez nem zavarja, teszi, amit tud: eszik, iszik, posztol. Az ő esetében azonban szó sem lehet proliságról, ő ugye egy angol lord lenne, ha nem a magyar polgárosodás eszméjének megtestesítőjeként jött volna a világra.

És az még megvan, ugye, hogy a füstölt csülkös bableves 300 forint, a burgonyafőzelék 300 forint, a sertéssült 800 forint volt a Budai Várba költöző Miniszterelnökségen, ahol a Gundel szolgáltatta az ételt Orbán terjedelmes gyomrába? De persze, ő mindenhol egy igazi "gourmet".

Orbán Viktor ráadásul nem csak a táplálkozási szokásaival mutatja meg, hogy ő bizony távol áll a pronyóságtól, hanem a közbeszéd színvonalának rendszeres emelésével, illetve az öltözködési szokásaival is. Így lesz a nőből asszonyság, a gyermekből közjószág.

És akkor majdnem ki is felejtettük a család értelmiségi krémjét, Ráhelt és a szaros pelenkát. Igaz, az előbbi képsorok után az már csak a bonus track.

Na, most akkor proli-e vagy?