Kéri László: Számos kormánytagra ráférne még a "mentális felkészítés"

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

Zsúrpubi: Akadt az elmúlt héten több olyan furcsaság is, ami elemzésért kiált.

Kéri László: A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozónkénti ötezer forintos regisztrációs díjakkal kiegészített költségvetéséből mintegy hatvan milliót „mentális felkészítésre” költött. Szerintem valamennyi milliárdját kiadhatta volna mentális felkészítésre, s ebből juttathatna a politikai osztály azon szűkebb csoportjainak is, akik egy-egy vagyonbevallási kötelezettség után rendre kénytelenek megmagyarázni hirtelen megnövekedett gyarapodásuk titkait. Az elmúlt hetek néhány furcsa ügyét a nem kormányzati médiumok meg is próbálták ugyan felderíteni, de egyetlen esetben sem tudtak a rejtélyeknek kellő alapossággal utána járni. S nem ők tehetnek erről. Az egyik portál például megkísérelte kikérni a Külügytől a kínai vakcinákról kötött szerződéseket, ám a minisztérium ezt azzal tagadta meg, hogy ők nem minősülnek adatkezelőknek. Miközben a miniszterük rendre azzal hencegett, hogy személyesen ő kötötte ezeket a szerződéseket. Szóval, elkélne még jónéhány milliónyi a minisztérium, valamint vezetőjének mentális felkészítésére. Ha másért nem, akkor azért, hogy legalább a miniszter az általa személyesen kötött üzletekben képes legyen saját felelősségének belátására.

Az elmúlt hetekben vezető politikusok mintegy féltucatnyi alkalommal bizonyultak alkalmatlannak arra, hogy legalább a saját – többnyire különösnek tetsző - vagyonügyeikben világosan beszéljenek. Kósa Lajos mentális felkészítésére például a világ összes pénze is kevés lenne, hiszen még arra sem emlékszik pontosan, hogy nyugati bankok vezetőivel tárgyalt volna.

Igaz, az ő különleges és meseszerű története már több éve úgy tart, hogy a kellő mentális felkészültségének egyetlen egyszer sem lehetett a nyomát látni. De úgy látom, nincsen ő e képességhiányokkal egyedül.

ZSPB.: Kik szenvedhetnek még hasonló betegségekben?

K.L.: Talán az a pontosabb válasz, hogy kik nem. Rogánnak is kellett jónéhány munkanap ahhoz, hogy a legújabb feleség rejtélyes földvársárlásáról és annak hitelezési hátteréről elfogadható magyarázattal állhasson elő. Varga Juditot is kénytelen volt a minisztertársa megvédeni hasonlóan zűrösnek tetsző hitelfelvételi ügyekben. Ő legalább jól járt, mert Gulyás Gergő szerint az illető hölgy eljárása egyenesen a jó erkölcs példájának tekinthető. Ha csak úgy nem… Kellő mélységű mentális felkészültség/felkészítettség híján valamennyien kénytelenek leszünk majd Gulyás Gergelyhez fordulni minden olyan esetben, amikor rendkívüli nagyságrendű hitelekhez szeretnénk hozzájutni. Az ember teljesen elbizonytalanodott a tekintetben, hogy mi is lenne a jó erkölcs alapja. Például ahhoz is erőteljes mentális felkészültség kellene, hogy a Turisztikai Ügynökség képes legyen megmagyarázni: miért kapott Felcsút jelentősebb pénzbeli támogatást, mint tucatnyi magyar nagyváros – együttvéve.

ZSPB.: Van-e valami általánosabb tendencia is a magyarázkodások mögött?

K.L.: Ó, hogyne, több is. Először is az, hogy a Fideszhez tartozni 2010 óta kifejezetten kifizetődő, és ha egy meghatározott körön belülre kerülsz, akkor az anyagi lehetőségeid úgyszólván korlátlanná válnak. Apró jel, s ez az adat is a héten látott napvilágot: a bevallott képviselői jövedelmek 2010 és 2020 között a HÉTSZERESÜKRE növekedtek. Miközben eme hivatalos vagyonbevallások egyébként ezer sebből vérzenek, ám a tendenciát még így is plasztikusan képesek megmutatni. Kivéve persze a kormányfő vagyoni helyzetét, mert bevallása szerint szinte semmit sem tudott gyarapodni. Ennek a kellő szintű elhitetéséhez egy egész népet kellene mentális felkészítő tanfolyamokra járatni, szinte szünet nélkül. Egyedüli vígasza a veje anyagi helyzete lehet, mert a nem közszereplő családtagnak mindezzel párhuzamosan rendre akadtak milliárdos tételeket megforgató ingatlanos kalandjai, mostanában is több milliárdért adhatott túl egy luxusingatlanon. S igazán nem szép dolog tőle, hogy ilyen érzéketlenül nézi az apósa vagyontalanná válását. E bonyolult családi és lélektani helyzet kellő színvonalú megmagyarázásához is különlegesen hatékony mentális felkészítő tréningre kellene minden érintettnek beíratkoznia.

ZSPB.: Sajnos a magyar lakosság nem olyan szerencsés a vagyongyarapodást illetően, mint a miniszterelnök családja.

K.L.: Nemrégiben megismerhettük egy olyan uniós vizsgálat adatait, ami a járvány anyagi kihatásait kutatta. Ezek szerint a tavalyi évben a magyar lakosság 41 százalékának romlottak az anyagi viszonyai. Persze, hogy a mentálisan tökéletesen felkészületlen ellenzék és a vele szövetséges, eleve rosszindulatú média is azonnal ezen az adaton kezdett lovagolni. Ahelyett, hogy annak örültek volna: a magyar lakosság kicsinyke többségének NEM romlott az anyagi helyzete, s ha kellő mentális felkészülésben lenne részük, akkor csakis erről az 59 százalékról beszélnének. Más adatokból is az derülhet ki, hogy az átlagos jövedelemadatok elvileg megnyugtató mivolta mögött egyre növekvő és egyre kevésbé elviselhető szegényedési tendenciák is kitapinthatók.

A lakosság mintegy egyötödének még a létminimumhoz képest is kevesebb jövedelem jut. Nyilván nekik is jól jönne a kiemelkedő minőségű mentális felkészítés.

Elviselni az elviselhetetlent. Nehéz egy olyan országban higgadtnak maradni és körültekintőnek lenni, ahol a médiumok kénytelenek a beszélgetésünk elején röviden felemlített, s valljuk be, hogy nevetséges és szánalmas politikusi stiklikkel hatalmas terjedelemben foglalatoskodni. Miközben milliók sorsa valóban egyre drámaibb módon alakul, de erről legfeljebb a „futottak még” típusú hírek szoktak megemlékezni.