Napi humor: A Fidesz figyelmeztet a korrupció veszélyeire

Nincs egy hónapja, hogy Magyarország Romániával és Bulgáriával holtversenyben lett a legkorruptabb ország az EU-ban. Most az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik a Fidesz.

Interparlamentáris konferenciát rendeznek ezen a héten az Európai Parlament és a tagállami törvényhozások, valamint az uniós vezetők részvételével, az úgynevezett európai szemeszter keretein belül. A cél az, hogy a résztvevők megvitassák a járvány utáni újjáépítés lehetőségeit, középpontban a helyreállítási alappal. A Fidesz pedig a korrupció veszélyeire figyelmeztet.

Az egyik vitában a fideszes Győri Enikő, az európai szemeszter parlamenti főfelelőse arról értekezett, hogy minden eurót felelősen kell elkölteni, a korrupciónak még csak az árnyéka sem vetődhet rá a források felhasználására.

És miután mindneki hangosan kiröhögte magát, idézzük fel, hogy január végén Magyarország Romániával és Bulgáriával holtversenyben lett a legkorruptabb ország az EU-ban. Hazánk idén 44 pontot kapott a Transparency International 100 pontból álló skáláján, ahol a 100 jelenti a  legkevésbé fertőzött országokat.

A jelentés összesen 180 országban vizsgálta a korrupciót, ehhez képest mi erős középmezőnyben, a 69. helyen végeztünk. Ugyanennyi pontot kapott Tunézia, Jamaica és Dél-Afrika is. Uniós viszonylatban sokkal siralmasabb a helyzet, ott ugyanis az utolsó, legkorruptabb helyen osztozunk Romániával és Bulgáriával. Magyarország 2012-ben még a 27 tagú Európai Unió 19. legkorruptabb tagja volt "csak", 2017-től ez folyamatosan romlott.

Győri Enikő esetleg beszélhetett volna Mészáros Lőrincről, Garancsi Istvánról, Szíjj Lászlóról vagy az Orbán családról is, ha már ennyire óvatosságra int. Csak akkor már nem lenne munkája.