Mi lesz veled, Blaha Lujza tér?

Tudják, hol állt a főváros első közlekedési lámpája? Na és hol volt Magyarország első mozgólépcsője? Hol volt az első moziépület? Hol volt Budapest első éjjel-nappal nyitva tartó boltja?

Mindegyik kérdésre a Blaha Lujza tér a válasz: az első közlekedési lámpát a Nagykörút és a Rákóczi út sarkán helyezték üzembe 1926. december 23-án. Az első mozgólépcsőt a Corvin Áruházban építették, 1931-ben adták át. Az első moziépület pedig szintén itt állt, 1906-ban épült az Apollo Projectograph, az áruház helyén – és éppen az áruház építése miatt bontották el. Az első éjjel-nappali pedig a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán álló épületben volt, ma egy Lidl van a helyén.

Ugye, nem is gondolták volna, hogy ez a nem túl nagy, jelenleg nem is túl szép tér ilyen sok dologban volt első? Pedig nem is nagyon régen funkcionál térként: a Népszínház (korábban Sertéskereskedő) utca első házainak és tulajdonképpen az utca megrövidülésének következtében jött létre – azóta is 4-gyel illetve 7-tel kezdődnek a házszámok az utcában. A nemzet csalogányáról, híres színésznőnkről 1920-ban nevezték el a teret, aki a téren álló Népszínház imádott színésznője volt és a tér sarkán lakott. Ahol ma a metrókijárat van, ott állt a színház, amit az akkori indokkal a metró építése miatt, statikai okokból bontottak el 1965-ben. Már a megépülés időpontjában is ideiglenes megoldásnak tervezték, a szerkezeti állapota sem volt tökéletes, megsérült az épület a háborúban, mégis, sokan ideológiai okot sejtettek a háttérben. 

A Corvin Áruház a Párisi Nagyáruház, akkori nevén Divatcsarnok után a második bevásárlóközpont volt Budapesten. Sokkal inkább a nagyközönségnek szólt és a termékválaszték is sokszínűbb volt, ez volt a város első „plázája”, 52 osztálya volt és 1929-ben adták át a nagyközönségnek. Bár kívülről csak egyemeletesnek látszott, belülről négy emelete volt. A II. világháború után egészen hamar újra megnyílt, a lerabolt árukészletet a feketepiacról vásárolták vissza, de a mozgólépcső megállt, csak 24 évvel később indult újra, az 1967-es felújítás után. Ekkor kapta meg az épület azt a külső alumíniumborítást, amilyennek sok évig ismertük, egészen 2016-ig. A külső borításra azért volt szükség, mert addigra már nagyon rossz, életveszélyes állapotba került, de nem lehetett teljesen bezárni és rendesen felújítani, mert nagyon sok látogatót vonzott és a tulajdonosok anyagi érdeke nem engedte. 

A Corvin mellett volt a Sajtópalota, ahol számos szerkesztőség üzemelt, illetve sokáig az épületben működő újságosbolt volt az egyetlen hely, ahol külföldi kiadványokat lehetett vásárolni. 2005-ben lebontották, 2011 óta az Europeum bevásárlóközpont található itt, irodákkal, üzletekkel, szállodával. A Corvin másik oldalán a Szent Rókus kórház áll, ami Európa legrégebbi közkórházainak egyike, 1798-ban nyílt meg. A Rákóczi út túlsó oldalán pedig az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) zenés szórakozóhely és kávéház állt, 1894 óta jelentős kulturális helynek számított. Ma egy bankfiók áll a helyén. 

A McDonald’s étterem a Népszínház utca helyén korábban egy önkiszolgáló étterem volt. A tálcával haladós, csúsztatós megoldással lehetett itt ételeket választani, fogyasztani. Átépítése után a „Blaha Meki” az elsők között nyílt meg, az 1990-es évek elején, egy sajtburger 26 Ft, egy Big Mac pedig 43 Ft volt anno. Ma már ennek sokszorosa az ár (mint mindennek), de a nemzetközi sztenderdeknek köszönhetően a receptúrája és az íze nem változott. 

A McDonald’s-szal szemben az Óbudai Egyetem épülete áll, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai mérnöki kar. Korábban Magyar Iparügyi Palotaként működött, az épület Nagykörút felé eső részén a mai napig is a Fogyasztóvédelem irodái működnek. Mellette a Nemzeti Hotel. 

Teljesen egyértelmű, hogy a tér jelenleg egy szégyenfoltja a városnak. A téren álló szökőkút körül drogosok és hajléktalanok tanyáznak, a terület koszos, a parkolás nehézkes. Az aluljáróba csak az megy le, akinek tényleg ott van dolga, mert olyan retkes, hogy sajnos csak fertőnek lehet nevezni. Nos, a tér felújítására vannak konkrét tervek és ha igaz, ez hamarosan el is kezdődik és egy tisztább, szebb, modernebb teret kapunk a mostani helyett. Vitézy Dávid javaslata volt, hogy a Népszínház utcai villamosokat vezessék be a térre, hogy ne essenek ki annyira a Kőbánya felé induló villamosjáratok, ám ez nem fog megvalósulni. Lesznek viszont új buszmegállók, szép burkolat és egy olyan atmoszféra, ami talán méltó lesz ehhez a nagy múltú és számos érdekességet magában rejtő térhez. A kérdés csak az, mikor és miből, hiszen a fideszes Tarlós bukása óta az Orbán-kormány a fővárossal szemben (is) bosszúhadjáratot folytat.