Ókori romok a panelházak közt

Van Budapestnek egy nagyon különleges tere, ami egyike a város legélhetőbb, legszebb és legérdekesebb helyszíneinek. Mert hiszen hány olyan hely van a városban, ahol 1800 éves romok mellett sétálva láthatjuk az ország legnagyobb lakóházát, legrégebbi panelházát, valamint az első üzletközpontba is betérhetünk?

A Flórián tér a III. kerület jelentős közlekedési csomópontja. Nemcsak észak-déli, de kelet-nyugati irányú főút is fut rajta keresztül, számos buszjáraton túl pedig a város egyik leghosszabb villamosvonala, az 1-es is megáll itt. Közel van a HÉV, az Árpád-híd, a Bécsi út, szóval igazán frekventált hely, talán Óbuda legfontosabb tere, a Duna és a budai hegyek között. Sok olyan része van, ami elképesztően izgalmas, ráadásul szép is.

A Flórián téri aluljáró egyike a város legtisztább, legkulturáltabb aluljáróinak. Itt található a város egyik legjobb lángosozója, ahol Covid-mentes időkben még a Váci úti irodaházakból is ide jártak ebédelni a dolgozók. Az aluljáró alatt-fölött az első magyarországi régészeti ásatás során előkerült, római kori Thermae Maiores (Nagy Fürdő) romjai találhatók, az aluljáróból a Fürdőmúzeum is megközelíthető. Sajnos a panelházak építésénél a romok egy része megsemmisült, voltak olyan falak is, amelyeket felrobbantottak, pedig ezek alapján tudjuk, hogy már a Kr. u. 2. században óriási élet volt itt, hiszen a kontinens egyik legnagyobb fürdője volt a területen, de azért bizonyos részeit meglepően jó állapotban tudjuk megtekinteni ma is. 

A Flórián üzletközpont az első üzletközpont volt Budapesten. Miben különbözött a többi áruháztól? Hiszen értelemszerűen 1976-os megnyitásával nem lehetett az első áruház (bár megépülése előtt is áruház állt a telken, a Körtvélyesi). Nos, ez volt az első olyan üzletközpont, ahol több különböző bolt volt egy épületen belül, de külön helyiségekben és teljesen önállóan, nem pedig osztályonként, mint például a Corvinban. Az akkori törekvések szerint több ilyen központot kívántak nyitni (a Sugár áruház, az Újpesti Áruház és a Budai Skála is ennek eredményei, a Kádár kor plázái). A Flóriánban a korszak összes fontos boltja megtalálható volt: Röltex, Vasedény, Aranypók, Centrum, Gelka, Keravill, Óra-Ékszer, Ofotért, na meg egy nagy Csemege a földszinten. A mai napig jól működik, naponta több ezer látogatója van, bank és konditerem is található benne. Az ország egyik utolsó szemfelszedője 35 évig javította itt a tönkrement harisnyákat, amelyek persze manapság nem olyan becses darabok, mint régen, ma már simán eldobjuk, ha felfut a szem, de annak idején drága kincs volt egy jó harisnya és megérte megjavíttatni. A szemfelszedés egyébként magyar találmány, de jó pár éve már egyre nehezebben lehetett alkatrészeket szerezni a régi gépekhez, újak pedig nem készülnek. Egy letűnt szakma egyik utolsó képviselőjét találhattuk meg itt, még nem is olyan régen, a hölgy sajnos azóta elhunyt. 

A Flórián mögött, a Kórház utca és a Szentendrei utca sarkán áll Budapest első és legrégebbi panelháza. A ház tövében az egykori fürdőkapu maradványai láthatók, nem messze innen pedig egy kis piac áll, a Flórián üzletközpont mögött. A tér másik oldalán egy újabb építészeti emlék látható, mögötte pedig egy óriási zöldterület. Ritka kincs a budapesti közterek között. Az eredeti tervek alapján beépítették volna, szolgáltatóközpont lett volna itt, de ez valamiért elmaradt. A tér mögött pedig az ország legnagyobb lakóháza, a pár éve felújított Faluház áll. A 338 méter hosszú, 886 lakást tartalmazó házban majdnem 3000 ember lakik, ami egy átlagos falu lakosságszámának felel meg, ezért hívják így. Nemcsak jól néz ki, de nagyon praktikus is, hiszen az energia egy részét a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják. A felújítás részben EU-s forrásból valósult meg, aminek része volt a transzparencia is, ezért a munkamenetet online is lehetett követni, illetve megnézhetjük a teljes folyamatot 2 percbe sűrítve ITT

A közvetlen környéken 30.000-nél is többen laknak, tehát igen sűrűn lakottnak mondható a terület, ennek ellenére a közbiztonság és a köztisztaság is jó. Tarlós István és Bús Balázs is kevés volt ahhoz, hogy az itt uralkodó, alapvetően pozitív szellemet megrontsa.