Orbán két korrupcióval vádolt kormányfő társaságában elmélkedett a sikeres védekezésről

A hatékony politikai irányítás a világjárvány elleni siker előfeltétele - mondta Orbán Viktor a korábban korrupcióval vádolt Benjamin Netanjahu és a korrupcióval vádolt Andrej Babis társaságában.

Orbán Viktor Benjámin Netanjahu izraeli és Andrej Babis cseh kormányfővel közös találkozra érkezett Jeruzsálemben csütörtökön. Ez a tény kapásból azért is érdekes, mert Izrael állam csak a Pfizer/BionTech és a Moderna vakcinával beoltottak számára biztosít szabad beutazási lehetőséget, az orosz és kínai vakcinával oltottaknak kötelező a 10 napos karantén, illetve a két negatív teszt. Így tehát két lehetőség van: Orbánt vagy nem kínai vakcinával oltották be, ahogyan azt a közvélemény számára előadták, vagy Orbánra egyedi szabályok vonatkoznak Izraelben. De ez még mindig csak a kisebbik megmosolyogtató része a sztorinak.

A nagyobbik, hogy a jeruzsálemi King David szállodában tartott csúcstalálkozó fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés volt, ahol Orbán többek között azt mondta:

"Ha vezetés van, akkor van esély a sikerre".

Kijelentette, hogy cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország "a világjárvány elleni harc világbajnokává", és hogyan követheti a példáját Magyarország. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország és Izrael barátsága élő, és ennek egyik bizonyítéka, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelem mérlege több százalékkal csökkent.

Mi pedig emlékezhetünk arra, hogy az Orbán-kormány immár az EU egyik legkorruptabb vezetése, ami meg is találja a saját felfogásához a hű partnereket. Ha valakinek még dereng, mintegy másfél évvel ezelőtt százezernél is többen tüntettek az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsított Andrej Babis ellen. Az Európai Bizottság - az OLAF jelentése alapján - arra jutott, hogy rengeteg EU-s pénzt vettek fel szabálytalanul a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez köthető cégek. A kormányfő ellen már vádemelést is javasoltak, aztán hopp, a Polt Péterhez hasonló főügyész egyszer csak leállította a nyomozást. De fura.

Aztán itt van Orbán másik nagy haverja, Netanjahu. Őt hatalommal való visszaéléssel, csalással és korrupcióval vádolták. Aztán valahogy ezek a hangok is elnémultak. De fura.

No, ez a két derék politikus veregette meg egymás vállát Orbán Viktorral közösen, és együtt megállapították, hogy a jó politikai vezetés a sikeres védekezés titka. Is. És egyik pofája sem szakadt le közben.

A szekunder szégyent csak mi érezzük.