Újabb erős üzenet Amerikából: ki kell mondani, hogy Magyarország egy autokrata rezsim

Daniel Kelemen, magyar származású amerikai politikai szakértő szerint nevén kell neveznie a dolgokat Biden kormányának. 

A Central European Affairs magazinnak adott interjújában Kelemen kifejtette, fontos továbbá az is, hogy “a Magyarországgal kapcsolatos kommunikációban hangoztassák a szabad és tisztességes választások, valamint a politikai pluralizmus szükségességét.” 

A politikus Orbánékra utalva hangsúlyozta,

az ilyen rezsimek fenntartják a formális intézményeit a demokráciának, vannak választások, és több párt is működik, de a rendszer úgy lett megváltoztatva, hogy a pálya a kormányzó pártnak lejtsen, így szinte lehetetlenné téve, hogy az ellenzék nyerjen a nemzeti választásokon. Helyi szinten még ezekben a rendszerekben is lehet esélye az ellenzéki pártoknak, ahogy az megtörtént például Budapesten vagy Isztambulban. 

Kelemen szerint az ellenzéki összefogás egyértelműen esélyt jelenthet a kormányváltásra. Ezt támasztják alá egyébként a hazai közvélemény-kutatások is, melyek szerint jelenleg az ellenzéki közös lista verné a kormánypártokét. 

A szakértő kitért arra is, hogy nehéz időszak előtt áll a Fidesz, hiszen az Európai Néppártból való távozásuk és Angela Merkel leköszönése után elvesztik azokat a szövetségeseket, akik eddig védelmet jelentettek számukra a komolyabb szankciók ellen. 

Ne felejtsük el azt sem, hogy a most jó tanácsokkal ellátott Biden-kormány stábja korábban már leszögezte:  

leleplezik a korrupt, illiberális vezetőket