Kicsoda Müller Cecília valójában?

Az ország 8. legbefolyásosabb nője a Forbes szerint, pedig csupán alig több, mint egy éve ismerjük igazán a nevét. Az ország Cili mamája, aki nem biztos, hogy nyugodt szívvel pipálja ki, hogy “nem vagyok robot”, hiszen napról napra, az Operatív Törzs című, borzasztóan rossz sorozat főszereplőjeként ugyanazon az andalító hangon, droidszerűen sorolja bugyuta intelmeit. De kicsoda Müller Cecília valójában?

Amikor a nyilvánosság elé lépett, tavaly márciusban, a szakmai életrajza nem volt elérhető, azt később, közérdekű adatigénylés során kérte ki a partizános Gulyás Márton, illetve az Átlátszó is. Ekkor tudtuk meg, hol tanult és milyen állásokat töltött be Müller Cecília korábban.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett 1984-ben, általános orvosként, ezután osztályos orvosként dolgozott Dunaújvárosban. Ezt követően üzemorvos lett, majd háziorvos Nagyvenyimben, ahol él. Ezután a Fejér Megyei ÁNTSZ munkatársa lett, tisztiorvosi munkakörben és innentől ezen a területen lépett előre és építette karrierjét: kistérségi, regionális, majd megyei tisztifőorvos lett. Országos tisztifőorvosnak 2018-ban nevezték ki.

Megfigyelhető, hogy Müller Cecília mindig azt követően szerezte meg a vonatkozó szakképesítését, amikor már több éve dolgozott az adott területen, majd azzal a lendülettel el is hagyta azt. 1988-tól dolgozott üzemorvosként, de csak 1991-ben lett üzemorvosi képesítése. Ettől az évtől háziorvosként fogadta betegeit, egészen 1996-ig, amikor a háziorvosi szakvizsgát letette. 1996-tól dolgozott az ÁNTSZ-nél, az ehhez szükséges szakvizsgát (közegészségügy és járványtan) 2000-ben szerezte meg, majd 2009-ben tett megelőző orvosi és népegészségtan szakorvosi vizsgát.

Magánéletéről tudjuk, hogy férjével 40 éve él boldog házasságban, két gyermekük van és három unokájuk. Emellett Cecília a nagyvenyimi Nagyboldogasszony plébánia világi lelkipásztora és nagyon sportos, egészséges életet él.

Müller Cecília 2018 novemberében lett országos tisztifőorvos. Decemberben, a létszámleépítésre hivatkozva bezárták az ÁNTSZ nemzetközi oltócentrumát, ahol az embereket (beleértve a politikusokat, diplomatákat is) oltották, ha olyan országba készültek utazni, ahol bármilyen plusz oltásra van szükség. Januárban még úgy nyilatkozott Müller Cecília, hogy átszervezés alatt áll az oltóközpont, illetve az is ismert, hogy még a bezárás előtt 61 millió forint értékben vásároltak oltóanyagot. Februárban pedig már az látszott, hogy egy Kft. honlapjára visz a megszokott weboldal. Az Oltóközpont Kft.-ről akkor azt a tájékoztatást adták, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ részeként, mint egészségügyi szolgáltató látja el a feladatát - az pedig minimum aggályos, hogy egy magáncéghez kerültek mindazok az adatok, hogy az állampolgárok mikor, milyen oltóanyagokat kaptak, mivel ezek különösen érzékeny, egészségügyi adatok.

Mindez Müller Cecília regnálása alatt történt, sőt, az ő hathatós közreműködésével. Az elsők között írtunk arról, hogy az Oltóközpont Kft. 5000 forintért előzetes regisztrációt árul a Covid elleni védőoltásra - a cég ellen fogyasztóvédelmi eljárás indult, ennek ellenére még mindig lehet regisztrálni a honlapon az oltásra, ami egyébként egyelőre csak államok számára vásárolható, nincs szabad kereskedelmi forgalomban, és ha sikerülne is egy szállítmányt beszerezni, azt az állam valószínűleg azonnal lefoglalná.

Az Operatív törzs 2020. január 31-én állt fel, amikor már látható volt, hogy a vírus terjed és csak idő kérdése volt, hogy nálunk is megjelenjen. Március 4-én regisztrálták az első két fertőzöttet, március 10-én a kormány 8,7 milliárd forintot biztosított az Operatív törzs részére, másnap pedig kihirdették az országban a veszélyhelyzetet. Müller Cecília ezután híresült el aranyköpéseiről. Ezeknek köszönhetően szereplése sokkal inkább kabaré, mint járványkezelés:

Ha a vizsgázó kocsival megy érettségire, hátulra üljön. Az üljön előre aki vezet.

Azt javasoljuk, a babákat ne vigyék le, az erkélyeken szellőztessék.

Kérjük, hogy a betegek könyékig zárt felsőben és minimum térdig érő alsótesttel menjenek be a rendelőkbe.

Csak az keresse fel orvosát aki teljesen egészséges!

A koronavírus a fiatalokra nem veszélyes, csak arra, aki elkapja.

Az elhunytak közül senki nem halt meg!

Készítsünk bevásárlólistát! Így nem fogunk bolyongani az üzletekben.

Az idősotthonokban hunyt el a legtöbb halott, de volt más egyéb betegségük is.

Olyan helyre menjünk mozogni, ami nem annyira ismert.

Érdemes ebben a fertőzésveszélyes időszakban megmosni a tojást. Hipós vízben át kell mosni őket.

Az anyáknapi virágokat nyugodtan át lehet adni, mert a tárgyakkal való terjedés nem valószínű, hiszen légúti betegségről van szó.

A koronavírus-járvány a karantén végéig fog tartani.

Egyszerre csak annyian legyenek betegek, amennyit a rendszer képes ellátni.

A szülők csenjék el a gyerekek nyunyókáját.

Müller Cecília, mint országos tisztifőorvos, közvetlenül Orbán Viktornak jelent és tanácsol, a miniszterelnök pedig szemmel láthatóan tőle szokatlan tisztelettel fordul a tisztifőorvos asszony felé. Annál nagyobb a felelőssége abban, hogy hogyan kezeli a járványt a kormány. Erre az elmúlt egy év igencsak szomorú választ adaott.