Nyelvzsonglőr: Szijjártó Péter egyszerre igyekezett benyalni Amerikának és Izraelnek is

Szjjártó Péter immár nem korruptozza az amerikai elnököt, sőt szerdán arról értekezett, hogy mennyi minden köti össze Magyarországot és az Egyesült Államokat.

Az megvan ugye, hogy a magyar külügyér tavaly odaszólt a kampányban az - akkor még csak - amerikai elnökjelöltnek, hogy ne tessék már korruptnak lenni? Rég volt, tán sose volt. Immár Szijjártó Péter azt mondja, ő nem kritizálta Bident. 

Abban nincs semmi új, hogy a magyar kormány felkent hazafiai hol Putyin, hol Trump előtt igyekeztek betérdelni. Az amerikai elnökválasztási kampányban a Trump előtti megfelelési kényszer volt soron, Szijjártó Nobel-békedíjat is adott volna az USA akkori elnökének. Aztán megint nagyot szeretett volna mondani. 

Szóval, tavaly október vége felé a magyar külügyminiszter videóüzenetet küldött Joe Bidennek, Donald Trump demokrata kihívójának, és felszólította, hogy mielőtt Magyarországgal foglalkozna, válaszolja meg a korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatos kérdéseket. 

Eltelt három hónap, Biden elnök lett, Szijjártó Péter meg már nem gondolja úgy, hogy Biden korrupt lenne. Sőt. Kedden Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülésének első munkanapját követően kijelentette, hogy a találkozón arról biztosította az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Magyarország továbbra is készen áll a nemzetközi fórumokon való együttműködésre. Mint emlékeztett, Magyarország az elsők között csatlakozott az Egyesült Államok kezdeményezéséhez az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, kötelezettségvállalását fenn is fogja tartani - közölte. Hozzátette, Magyarország szintén jó együttműködést alakított ki az üldözött vallási közösségek támogatása kapcsán is. Szavai szerint Magyarország büszke arra, hogy a második legnagyobb beruházói közösséget az amerikai vállalatok alkotják Magyarországon. 

Kiemelte továbbá, hogy Magyarországot és az Egyesült Államokat összefűzi az Izrael melletti kiállás kérdése is. "Magyarország mindig is elutasította az Izraellel szembeni, egyoldalú, igazságtalan és elfogult támadásokat. Magyarország azt gondolja, hogy Izrael is megérdemli a kiegyensúlyozott, igazságos és méltányos megközelítést" - fogalmazott.

És ha már elfogultság: emlékszik valaki arra, hogy például 2018-ban, miközben a magyar nagykövet Netanjahuval parolázott, addig épp halomra lőtték a palesztinokat

Izrael egy diplomáciai ünnepség keretében fogadta, illetve fogadta volna a külföldi delegációkat, nagyköveteket, amelyeknek többsége azonban bojkottálta az eseményt, ugyanis közben Gázában halomra lőtték az embereket. Az összecsapásokban meghalt egy nyolc hónapos palesztin csecsemő is, mert könnygázt lélegzett be. 

Az Európai Unió tagállamai közül csak Magyarország, Csehország, Románia, illetve Ausztria nagykövete vett részt a fogadáson, amelyet elsősorban akkreditált nagykövetek számára rendeztek, de Trump lánya, illetve veje is részt vett rajta.

És az megvan, hogy az európai országok vezetői izraeli hivatalos útjaikon mindig felkeresték a palesztin területeket is, ahol találkoztak a rendezetlen státuszú területek palesztin vezetőivel? Ezt a hagyományt is megszakította 2018-ban Netanjahu jóbarátja, Orbán Viktor.

Ja, és még egy "apróság": "Elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat" – írta közleményében a budapesti Palesztin Nagykövetség 2019-ben, miután Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország külkereskedelmi képviseletet nyit Jeruzsálemben.

Persze, mindebben nyilván semmi elfogultság nincs. Orbán idén márciusban is kipattant Jeruzsálembe, hogy korrupcióval vádolt kormányfők társaságában elmélkedjen a sikeres koronavírus elleni védekezésről. Szijjártó Péter pedig most azt is megvillantotta, hogy egyszerre képes Izraelnek és Amerikának is határozottan benyalni.