Kicsoda valójában a magyarokat riogató, de a lányát Dubajban nyaraltató Szlávik János?

A koronavírus-járvány kitörése egy olyan helyzetet teremtett a kommunikációs térben, melyet a korábbi betegségek, járványok esetén nem tapasztaltunk: nem az a baj, hogy nincs elég, hanem az, hogy túl sok és sokszor egymásnak ellentmondó információ érkezik. És azt azért szépen lassan talán mindenki megtanulja már, hogy hiteles tájékoztatást nem attól a Facebook-ismerőstől kell remélni, aki az „Élet iskolájába járt”, hanem valódi szakemberektől. Ám mi van akkor, ha ők is keresztbe beszélnek? Honnan tudjuk, kinek higgyünk? A megszólalók között van egy infektológus orvos, aki sok éve foglalkozik egzotikus betegségekkel és bár a jóslatai nem szoktak bejönni, mégis kicsit azt is lehetne mondani, hogy hivatalos rémisztgető lett belőle: dr. Szlávik János.

Már egészen kicsi gyerekként tudta, hogy orvos akar lenni, olyan orvos, aki expediciókra jár és trópusi betegségekkel foglalkozik. Az általános iskolát és a gimnáziumot is ennek tudatában végezte, a SOTE általános orvosi szakán 1986-ban diplomázott, később pedig több szakvizsgát is tett: belgyógyászat, trópusi betegségek, fertőző betegségek. Az egyetem elvégzése óta az Egyesített Szent István és László Kórházban dolgozik. Az egyetem után rögtön a trópusi betegségek osztályára került, ekkor jelent meg a HIV Magyarországon, melyet akkor a trópusi betegségekhez soroltak és azóta is ezen az osztályon kezelik a HIV-fertőzötteket. Jelenleg főorvos, osztályvezető. Emellett több magánintézményben is dolgozik, menedzserszűrés, foglalkozás-egészségügy területén, illetve belgyógyászként. Több könyv szerzője, illetve társszerzője, egészségügyi kiadványokat készítő cégekben ügyvezető, a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány tagja, az életmód-tanácsadással foglalkozó PLUSS Alapítvány kuratóriumi elnöke, rendszeres pályázatíró. Egyetemi oktató, számos nemzetközi és hazai konferencia előadója, rendszeresen publikál szakfolyóiratokban, egy videós klinika előadója, valamint a Tököli Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorú HIV-fertőzött rabjait kezelő K-körlet börtönorvosa.

Felmerül a kérdés: egy olyan ember, akinek ilyen sok feladata van, miért nem ezzel foglalkozik? A celebkedéssel a legfontosabb vagyonelemét, a jó hírnevét kockáztatja, ugyanis rendre mellélő a jóslataival.

Azt ő is elmondta többször és tudjuk, hogy egy új betegség, különösen egy vírus esetében az van, hogy amit ma gondolunk, az holnap már nem biztos, hogy igaz. Ugyanakkor éppen ezek az ellentétes információk, ha nem megfelelően vannak tálalva, sajnos az álhíreket, dezinformációkat táplálják. Éppen ezért lenne fontos, hogy a kormányzati kommunikáció nagyon átgondolt és hiteles legyen, az ügyben megszólaló szakértők pedig szintén átgondoltan, kevesebb alkalommal szólaljanak meg. Jelenleg az a jellemző, hogy egy nap akár több, egymásnak ellentmondó információ kering a híroldalakon, a nyitás időpontjáról, a várható tetőzésről. Ezáltal a vírustagadó, maszkégető, oltásellenes csoportok feljogosítva érzik magukat az ostobaságok terjesztésére, hiszen miért is ne tennék, ha felsőbb szinteken is ez megy?

Szlávikra a vírustagadó csoportok akkor figyeltek fel igazán, amikor a mocskosszájú Bayer Zsolt januárban talált egy 2017-es ATV-interjút, ahol Szlávik arról beszélt, hogy jelenleg nem tűnik úgy, hogy egy világjárvány közeledne, de ha mégis, az az influenza egyik vírustörzse lehetne, mindenesetre néhány hét alatt védőoltást lehetne rá fejleszteni. Bill Gates szavaira reagált ezzel, aki akkoriban már megjósolta, hogy várható egy világjárvány pár éven belül - végül Bill Gatesnek lett igaza.

Az ATV-n 2020 januárjában Szlávik még arról beszélt, hogy nagyobb a pánik, mint a veszély, ez a vírus egy békés vírus, nagyjából két héten belül lecseng - legalábbis ő ennek szeretne hinni, nem pedig azoknak a tudósoknak, akik szerint majd csak nyáron vonul le a vírus - ki gondolta volna akkor, hogy nemcsak a tavalyi nyarunk kuka, de még az idei is igencsak kérdőjeles?

Szlávik jóslataiból készítettünk már összefoglalót, mindenesetre a fentiekből látszik, hogy a szavaira alapozva azért repülőjegyet ne vegyünk az interneten. Ezt ő is hangoztatta már, de úgy látszik, hogy a saját családjában nem elég hangosan, a lánya ugyanis vígan utazgatott Dubaiba, akkor amikor az átlagembernek még azt is meg kell gondolnia, hogy a két utcával arrébb lévő boltba el merjen-e menni egy gyors vásárlásra.

Innentől kezdve, vajon hol lesz az a bizonyos hitelesség, ami egy szakértő mondandójának minimum az alappillére?