A Nézőpont Intézet kikutatta, hogy a magyarok többsége oltáspárti - Vajon akkor Orbán miatt nem bíznak a regisztrációban?

Az év eleje óta 45-ről 72 százalékra emelkedett az oltáspártiak aránya a magyar felnőtt-társadalomban, amely rekordértéknek számít – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzetnek készített kutatásából. Az országos átlaghoz képest a kormánypártiak tíz százalékponttal nagyobb, a kormánykritikusok 12 százalékponttal kisebb aránya oltáspárti - szerintük.

Sokszor írtuk: a Nézőpont Intézet kutatásai rendre olyanra sikeredtek, mint egy jó Marsi Anikós tévészereplés. Most azt közölték, hogy 

a magyarok közel háromnegyede oltáspárti.

A tavalyi harminc százalék körüli oltási hajlandóság már január elején – a Pfizer-vakcina engedélyezése után – 45 százalékra emelkedett. Az oltóanyagok bővülő választéka,  a jól szervezett oltópontok, valamint a járványfáradtság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az oltáspártiak aránya április elejére 72 százalékra emelkedett – állítja a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatása.

Hozzátették ehhez, hogy "az elmúlt hetekben éles közéleti vita zajlott arról, hogy a magyar baloldali pártok oltásellenesek-e. A kérdésre egyértelmű válasz csak a pártválasztók tekintetében adható: a baloldali választók kevésbé oltáspártiak, mint a jobboldaliak" - írják.

Mindez azért (is) szórakoztató, mert a Publicus Intézet épp három nappal ezelőtt hozta ki, hogy az ellenzéki szavazóknál nagyobb az oltási hajlandóság, mint a kormánypártiaknál.

A megkérdezettek kétharmada nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, ha választhatnának, a legtöbben Pfizerrel oltatnák be magukat, a jobboldali szavazók pedig szkeptikusabbak az oltások elfogadását illetően, mint a baloldaliak – ez derült ki a Népszava felkérésére március végén készített, ezerfős mintán alapuló online és telefonos kérdőíves felmérésből.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, május elején meglesz a 4 millió beoltott. Majd május elejétől számított egy hét vagy tíz nap alatt további egymillió oltást terveznek beadni, hogy elérjék az 5 milliót, május közepére pedig el akarják érni a 6 milliót, május harmadik hetére pedig a 7 milliót.

Tehát június elejére azt tudom mondani, hogy a 8 millió magyar állampolgárból, aki felnőttkorú, tehát megkaphatja az oltást, képesek leszünk 7 milliót beoltani. Attól tartok, hogy nem lesz annyi regisztrált és magát beoltani akaró ember, mint amennyi vakcina” - mondta. 

Vagyis, ha igaz, hogy a magyarok háromnegyede oltáspárti, akkor mi lehet az oka a kevés regisztrációnak? Csak nem az, hogy a magyar emberek valóban szeretnék az oltást, de Orbánék regisztrációjában nem bíznak?

Szombaton éppen közös nyilatkozatban kérték az ellenzéki pártok, hogy a kormány törölje el a regisztrációt, és legyen elég a TAJ-kártya ahhoz, hogy valaki oltáshoz jusson. Erre az az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött az ATV-nek egy reakciót: Gyurcsány.