Több mint 10 milliárdot költöttek Orbánék külföldön a "migráció megállítására"

A magyar modell működik, a migráció megállítható, mérsékelhető helybe vitt segítségnyújtással - jelentette ki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A műsorban arról beszéltek, hogy a miniszterelnök sajtófőnökének hétfői tájékoztatása szerint köszönetét fejezte ki Orbán Viktor kormányfőnek és a magyar népnek Szíriából Jean Abdo Arbach homszi érsek azért a támogatásért, amelynek nyomán 200 menekült szír család térhetett vissza otthonába.

Azbej Tristan erre reagálva elmondta, a Hungary Helps Program egy sikeres választ jelenthet a migrációs válság enyhítésére még egy olyan súlyos humanitárius válsághelyzetben is, mint ami Szíriában van.

Emlékeztetett, hogy a kormány döntése nyomán 2019-ben mintegy egymillió eurós segítséget nyújtottak, hogy a Homszból elüldözött keresztények otthonait, templomait és intézményeit felújítsák.

Azbej Tristan elmondta azt is, hogy a program révén több mint harminc országban, mintegy 100 ezer embernek tették lehetővé a szülőföldön való megmaradást.

A Hungary Helps elnevezésű programra 2017-es indulása óta bőven több mint 10 milliárd forintot költöttek eddig. Bár itthon a válság közepén - pl. tavaly nyáron - egyébként 376 ezer munkanélkülit regiszráltak, a világ számos egyén pontjára küldtünk támogatásokat. 2020 júliusában pl. 1 millió dollárt adtunk jeruzsálemi iskoláknak. De a magyar kormány a jazidi nők társadalmi reintegrációját is finanszírozta.

2017 óta Orbánék 11 milliárd forintot adományoztak a világ különböző pontjain "keresztények megsegítésére". De ne felejtsük el azt sem, hogy  Ugandába, a Zöld-Foki-szigetekre, PanamábaSzíriába és Mexikóba is küldtünk már milliárdokat. De építettünk kórházat Vietnamban, finanszíroztunk hármat Szíriában, és felhúzunk egyet Kenyában is.

Az Állami Számvevőszék elnöke viszont már segített a magyar családokon: elmondta nekik, hogy tanuljanak meg spórolni.

Talán érdemes lenne itthon a munkanélkülieknek "üldözött keresztényként" bemutatkozni a munkaügyi központokban, bár az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a hazai munkavállalókra nem vonatkozik a kormánypárti szociális érzékenység.