Meghalt Törőcsik Mari

A magyar színjátszás felejthetetlen alakja hosszú betegeskedés után, életének 86. évében hunyt el. 

"Engem az Isten a tenyerén hordozott. Nekem szép és gazdag életem volt" - mondta 80. születésnapján az MTI-nek a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.   

120 filmben szerepelt, a Körhintára talán korosztálytól függetlenül mindenki emlékszik, 1976-ban a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért pedig Cannes-ban a legjobb női alakítás díját is megkapta.  

torocsik

A felejthetetlen Körhintában Soós Imrével.

Saját magára azonban színházi színészként gondolt. 55 darabban játszott jelentősebb szerepet. Ő így fogalmazott: “Nekem a színpad a minden.” 

A gyerekeimért élek, ők tartanak életben. A színháztól már elbúcsúztam. Sokáig reménykedtem abban, hogy játszani fogok még a Nemzetiben. Hát nem. Vége. Befejeztem. Ez is elmúlt, mint sok minden más. De ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad. Szerettem nagyon, ha megtapsoltak. De vigyáznom kell, nehogy hörghurutot kapjak. A tüdőgyulladás nekem a véget jelentené. Filmben és színpadon sokszor meghaltam. Azt eljátszottam. Klinikai halott a valóságban voltam, de visszajöttem. Még itt vagyok, mert még mindig azt mondom: élni jó! Még akkor is, ha olykor szörnyű nehéz. Van egy óriási dolog az életben, ami mindig, a legrosszabb helyzetből is kimentett. Az, hogy szeretnek, és az, hogy én is szerethetek. Ehhez tartom magam. Élni kell, amíg Isten engedi. És örülni minden percnek

– nyilatkozta tavaly a Best magazinnak.