Veszélyes-e, ha valaki fertőzötten kapja meg az oltást?

Benne van a pakliban, a magyar kormányt azonban ez nem különösebben érdekli, hiszen továbbra sem tesztelnek az oltás előtt.

Már februárban írtunk arról, hogy aki átesett a koronavírus-fertőzésen, annak 3-6 hónapig valószínűleg nem kell az oltás miatt aggódnia. Ezt nem mi találtuk ki, hanem egy olyan magánlaborban mondták a hozzáértők, ahol szerológiai teszteket is végeznek. Ha ugyanis valakinek a szervezete már/még rendelkezik ellenanyaggal, annak jó eséllyen nincs szüksége mindezt vakcinával fokozni.

Az utóbbi időben számos olyan esetről lehetett hallani, akik az első oltás beadása után fertőződtek meg és kerültek kórházba. De vajon tényleg az oltás után kapták el a betegséget, nem inkább előtte?

A koronavirus.gov.hu weboldalon minderről ennyi információ szerepel: 

"Kaphat-e oltást aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akiknél 3 hónapon túli igazolt SARSCoV-2 fertőzés szerepel."

Ezzel a mondattal tuajdonképpen a kormány is elismeri, hogy 3 hónapon belül nem ajánlott a vakcina beadása. Ebben az esetben viszon igen releváns kérdés, hogy akkor miért nem végeznek tesztet az oltás előtt?

Egy határozati javaslatot nyújtottam be, amelynek az a lényege, hogy oltás előtt közvetlenül, minden honfitársunk egy antitest, antigén szűrésen essen át, aminek a költségét az állam biztosítja

- jelentette be Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője a múlt héten a Facebook-oldalán.

Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hetekben sokan fordultak hozzá ezzel a kéréssel, mert szeretnék kizárni azt a kockázatot, hogy vírussal megfertőzve kapják meg a vakcinát.

Tekintettel arra, hogy soha, semmivel nem oltunk járvány közepén (például az influenza vakcinát is még a járvány előtt adják be), ezért úgy gondolom, hogy mindenképp fontos és indokolt lenne egy gyorstesztet elvégezni az oltások beadása előtt, és kizárni azt a kockázatot, hogy egy esetleges fertőzöttségre történjen a vakcina beadása

- áll a határozati javaslatban.

Rig Lajos szerint sajnálatos, hogy többféle hír és álhír terjed a különféle vakcinákkal és azok mellékhatásaival kapcsolatban, a vélhetően az esetleges fertőzöttségre való „ráoltást” ezzel csökkenteni lehetne.