Természetesen NER-közeli cég gyártja a védettségi igazolványokat is

Soha nem gondoltuk volna. Ja, de.

A vakcina-igazolványok gyártásával az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t bízták meg; a 2023. március 1-ig hatályos szerződés keretében az ANY Biztonsági Nyomda gyártja és készíti elő a postának történő átadásra a védettségi igazolványokat. Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. igazgatóságának elnöke és legnagyobb részvényese Erdős Ákos nagyvállalkozó, aki rendre szerepel a leggazdagabb magyarokat listázó különféle rangsorokban. Az akkor még kormányfüggetlen Magyar Nemzet négy évvel ezelőtti írása szerint az ANY gyártotta a nemzeti konzultációs íveket, sőt a 2018-as választási nyomtatványokat is ők állították elő. A cikk szerint az ANY nyomdájának az állami Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a MÁV és más állami cégek, szervek is adtak megbízásokat

 - írja a Magyar Hang.

A lap szerette volna megtudni az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től, hogy milyen módon nyerték el a védettségi igazolványok kivitelezésének lehetőségét és hogy mennyiért vállalták azt, ám a vállalat marketingvezetője csak annyit közölt, hogy a kétmondatos sajtóközleményükön felül nem áll módjukban további részleteket megosztani.

A Magyar Hang észrevette ugynaakkor észrevette, hogy a felügyelő-bizottságnak (fb) az elnöke nem más, mint Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró, aki jelenleg a kormány felsőoktatási modellváltásért felelős biztosaként és Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagjaként tevékenykedik. Tehát a kormánybiztos egy olyan magáncégben vállalt pozíciót, amely sorozatban nyer el állami megrendeléseket.

Stumpf kormánybiztos szerepéről az ANY Biztonsági Nyomda azt írta a lapnak, hogy „Stumpf professzor úr nem először tagja a Nyomda Felügyelő Bizottságának”.

Stumpf István pedig azt válaszolta az összeférhetetlenséget firtató kérdésekre, hogy Magyarországon talán az ANY Biztonsági Nyomda az egyetlen olyan cég, amely a referenciái alapján képes megfelelni azoknak a szigorú kritériumoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ilyen védettségi igazolványokat előállítsanak. „Beszéltünk a cég vezetésével arról, hogy ez a megbízatás okozhat-e összeférhetetlenséget, de arra a következtetésre jutottunk, hogy sem jogi, sem másfajta összeférhetetlenség nem áll fenn” – írta a lapnak küldött válaszában a kormánybiztos.

„Az még a kormány számára is garancia lehetne, hogy olyan ember ül a felügyelő bizottságban, aki nyomon tudja követni, ellenőrizni tudja ilyen projektek útját” – tette hozzá.

Magyarországon egy plasztikkártyával igazolhatják majd a védettség tényét azok, akik a betegségen átestek vagy már beoltatták magukat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a január 21-i kormányinfón.

Ez szinte napra pontosan három hónappal ezelőtt volt. A védettségi igazolványt március 15-ig kellett volna postázni a március 1-ig igénylőknek, illetve az addig beoltottaknak. Akkor nem sikerült. De tulajdonképpen az értintettek nem maradtak le semmiről, hiszen a kormánynak három hónap alatt sem sikerült pontosan kitalálni, mire való a védettségi igazolvány, amiért egyébként nagyon sokan fizettek is. Az utóbbi napokban csurrant-cseppent némi információ arról, hogy majd 4 millió beoltottnál lesz szerepe ezeknek a kártyáknak.