A Financial Times is arról ír, hogy Orbánék fideszes alapítványokba pakolták az állami vagyont

Készülnek a bukásra, mentik a vagyont.

Ahogyan arról nálunk is olvashattál, a Fidesz tegnap megszavazta, hogy a még megmaradt állami vagyont át lehessen pakolni fideszes alapítványokba. Ezzel ugyanis az állami vagyon alapítványi kézbe kerül és elveszíti közpénz jellegét. Több ezer milliárd forintnyi összegről pedig a Fidesz által kinevezett kurátorok dönthetnek. A vagyonmentés mellett a Financial Times sem ment el szó nélkül. 

A világhírű lap megjegyzi, hogy az egyedülálló törvény bírálói szerint ezek az intézmények a kormánypártok kezébe adják az ellenőrzést, akik jóval szerényebb pénzügyi vizsgálatra számíthatnak, mint az állami kézben lévő társaik. A lap hozzáteszi, az ellenzék azt is kifogásolja, hogy a magyar felsőoktatás 

a hatalom ideológiai és anyagi szorításába kerülhet. 

Mint ismeretes, az ellenzéki EP-képviselők tegnap levélben sürgették az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, amiatt, hogy a Bizottság ne folyósítsa Magyarországnak a járványalapból előirányzott több mint ezer milliárdos összeget. Indoklásuk szerint ugyanis az eltűnne az alapítványi rendszerben. 

Orbánék egyre jobban félnek a bukástól, az újabb vagyonmentés is ezt bizonyítja, az ellenzéki pártvezetők, köztük a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Jakab Péter viszont úgy fogalmazott, míg a kormány lop és a bukásra készül, ők is készülnek, mégpedig  

a kormányváltásra! Arra, hogy visszavegyük tőlük mindazt, amiről most azt hiszik, zsebre tették. Ha a lopást meg lehet jogászkodni, a lopott vagyon visszavételét is meg lehet.