Amerika ismét üzent: Komolyan aggódnak a magyarországi médiahelyzet hanyatlása miatt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hozzátette, a sajtószabadság nemzetközi szószólói és számos magyar ember is osztja aggodalmukat.

Az Egyesült Államok és a Biden–Harris komány elkötelezett amellett, hogy megerősítse kapcsolatát a NATO-szövetséges Magyarországgal, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek majd arra is, hogy támogassák a magyar demokratikus intézmények, az emberi jogok és a jogállamiság előremozdítását - mondta Blinken azon a szűkkörű beszélgetésen, melyen a Telex is részt vett. A külügyminiszter hozzátette, számos kérdésben fontos az együttműködés hazánkkal, ugyanakkor aggodalmaikat, az alapelveinket világossá teszik, ha az emberi jogokról és a demokratikus intézmények állapotáról és a sajtószabadságról van szó. 

Kikeveredtek a magyarok a szovjet befolyásból, de csak, hogy most a sajtó sokszínűségével kapcsolatban egyre növekvő aggodalommal szembesüljenek. Ez szerintem ironikus, habár talán rossz szó az irónia, nem elégséges. Ez teljesen ellentétes azzal, amit a magyarok érdemelnének, miután évtizedekig éltek egy olyan ország fennhatósága alatt, amely korlátozta a kifejezés és a véleménynyilvánítás szabadságát 

 - fogalmazott a magyar médiahelyzet kapcsán. Az orosz-kínai jelenlét rágiónkra való hatásával kapcsolatban pedig megjegyezte: Mindez egyre nagyobb gondot jelent. „Különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát”. 

Amerika már korábban ígéretet tett arra, hogy számíthatnak rá a liberális demokráciát hirdető országok, és ismét tarthatnak Washingtontól az önkényeskedők. Látva, hogy Orbánék “belehúztak” és soha nem látott ütemben lapátolják ki az állami vagyont, Amerikára éppen akkora szükség lehet, mint az ellenzéki összefogásra.