Az Orbán-kormány a visegrádi országokkal szemben is hitet tett az oroszok mellett

Hiába kérték a csehek, Szijjártóék nem tervezik orosz diplomaták kiutasítását. Ennyire fontos Orbánéknak a visegrádi együttműködés. 

Ezzel a visegrádi országok közül egyedül erős és büszke kormányunk döntött így azt követően, hogy Csehország egy a területén elkövetett és az orosz titkosszolgálatoknak tulajdonított 2014-es robbantás miatt diplomáciai konfliktusba került az oroszokkal. 

Amikor összejönnek a visegrádi miniszterelnökök, akkor nem nyomást gyakorolnak egymásra, hanem tárgyalnak egymással. A megbeszélés eredménye lett egy szöveg, amelyet a cseh kormányfő kezdeményezésére a visegrádi miniszterelnökök kiadtak. A szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk 

 - összegezte a helyzetet tegnap az RTL Híradójának a magyar külügyminiszter. 

A közös nyilatkozatot azt követően fogadták el a visegrádi négyek, hogy minden valószínűség szerint két orosz ügynök tehető felelőssé a 2014-es, csehországi lőszerraktár-robbanás miatt. A lengyelek által megfogalmazott keményebb fellépést a már több ízben keleti diktatúrákhoz dörgölőző Orbán Viktor akadályozta meg. 

Orbán egyértelműen kijelölte az utat, és az nem nyugat felé vezet, hanem Kína, és Oroszország irányába. Minden szempontból. 2022-ben eldönthetjük, hogy engedünk-e a rezsimekhez vonzódó, a keleti érdekeket kiszolgáló Orbánnak, vagy oda taszítjuk, ahová való, a történelem süllyesztőjébe.