Az összes oltásellenes konteót megválaszoljuk egy cikkben

A 2020-21-es koronavírus-járvány megmutatta, hogy van az a helyzet, amikor gondolkodás nélkül megindul egymás virtuális lincselése, ha a járvány és a vírus létezéséről, az oltás hasznosságáról és az ezekkel kapcsolatos hitrendszerekről van szó. Mindazonáltal a vírustagadók sem csupán egyfélék. Az egyszerű szkeptikusoktól kezdve egészen az elvakult, agresszív szektásokig sokféle hozzáállás jellemző rájuk is. Ami biztos: a nyitást nagyon szeretnék (sőt, eleve nem értettek egyet a lezárásokkal), a vakcinát viszont nagyon nem.

Feszítő a kérdés, hogy hogyan lehetne megfelelően edukálni az embereket, de a kormányzati kommunikáció sem segíti ezt, mert nem koherens, nem konzisztens és nem transzparens, sok az ellentmondás, a következetlenség és olyan hirtelen hoznak meg döntéseket, hogy mindenképpen átgondolatlannak látszanak. Sőt, Müller Cecília személye, buta mondatai még komikussá is teszik a szituációt. Álljon itt néhány olyan konteó, álhír, rémhír, melyet a vírustagadók előszeretettel vallanak és azokra egy rövid válasz, hogy miért nem igaz a tételmondat.

  • Nincs vírus, csak a média közvetíti azt, megfélemlítési célból, a háttérhatalmak és a kormányok összeesküvésével. (A Covid-osztályon várják az önkénteseket, ott el lehet dönteni, hogy vajon az összes kórházi dolgozó is benne van-e a nagy hazugságban és csak szórakozni járnak be, vagy valóban éles a helyzet.)
  • A vírus egy kínai laborból szabadult el. (Oké, ezt nem tudjuk kizárni, de jelen helyzetben lényegesebb, hogy mikor megy el, mint az, hogy honnan jött.)
  • A PCR-tesztek előre be vannak állítva pozitívra, látták a szállítmányban, hogy előre meg voltak jelölve. (Azok a kontrolltesztek.)
  • Az 5G tornyok aktiválása okozza a megbetegedést, tehát nem vírusról, hanem az 5G által kiváltott testi reakcióról van szó. Ez létezik olyan verzióban is, miszerint az 5G hatásai miatt zárnak be minket a házainkba és ez egy nagy emberkísérlet. (A 3G-ről 4G-re történő váltás is hasonlóan nagy lépés volt, de akkor mégsem történt ilyesmi.)
  • Bill Gates az emberiség létszámának csökkentése céljából fejleszette ki a vírust, hiszen elmondta, hogy csökkenteni kell a születésszámot. (Valójában arra utalt abban az elhíresült beszédében, amiből egyetlen mondatot ragadtak ki, hogy a gyermekhalandóságot kell csökkenteni a harmadik világ országaiban. Növeljük az életben maradási esélyeiket, például éppen a védőoltásoknak köszönhetően. Ugyanakkor ez természetesen a születések számának csökkenésével is jár, ha nem 8 gyerekből 2, hanem mondjuk 3 gyerekből 2 életben marad.)
  • Igazából ez egy teljesen sima influenza, csak más nevet adtak neki. (Az influenza ortomyxovirus, míg a Covid a coronavírusok családjába tartozik. Ez két külön víruscsalád, különböző betegségek, melyeknek vannak részben azonos tüneteik, de ettől még nem ugyanaz a kettő.)
  • A maszkokból visszalélegzett levegő okozza a tüdő bakteriális fertőzését, ezt hiszik az orvosok Covidnak. (Az orvosok, főleg a sebészek egyébként is napi 8-10 órát maszkban vannak, ha valakik, hát ők pontosan tudják, hogy ez nem okoz senkinél tüdőgyulladást.)
  • Ha a levegő átjut a maszkon, akkor a vírus hogyne jutna át. (Általános iskolai tananyag a gáz és a cseppfolyós állag közti különbség. A vírus a nyálcseppeken utazik, nem önmagában. Az ismert alsónadrágos esettel illusztrálva: igen, a szellentés át fog menni a gatyán, de ha véletlenül folyékony formában távozna, azt felfogja.)
  • Az Aspirin/Chloroquine/Ivermectin gyógyítja a Covidot. (Hagyjuk az orvosokra, hogy mi gyógyítja, mert eddig 100%-os bizonyossággal úgy tűnik, hogy semmi, de ha ilyen egyszerű lenne, annak az egész világ örülne.)
  • Nem is halnak bele az emberek, de mindenkinek Covidot írnak az elhalálozás okához, aki teljesen más okból kifolyólag hunyt el. Ez létezik olyan verzióban is, miszerint pénzt fizetnek annak, aki megengedi, hogy a Covidot írják a hozzátartozó halottvizsgálati lapjára és kinek ne jönne jól egy kis pénz. (Ez bűncselekmény lenne. Legalább egy kórházi dolgozó csak akadna, aki névvel és arccal vállalná, ha erre kényszerítenék. Egyébként ha valakinél lezajlott a Covid-fertőzés, akkor kaphat trombózist, embóliát a fertőzés után több hónappal is. Ekkor valóban lehet Covid a halál oka.)
  • A vakcinákat túl gyorsan fejlesztették ki, ez egy emberkísérlet. (Szerencsés együttállás, hogy a korábbi SARS és MERS járványokra kifejlesztett oltásokból ki tudtak indulni, illetve az mRNS-oltások is előrehaladott kutatási fázisban voltak, így rengeteg időt spóroltak. És még valami: nagyon sok pénz állt rendelkezésre és minimumra csökkentették a bürokráciát. Ennyi a titok.)
  • A vakcinák nem használnak, csak Bill Gates üzleti érdekeltségei miatt kell belőlük eladni nagyon sokat. (Nagy összegben mernénk rá fogadni, hogy a Bill Gates-t ördögfajzatnak kikiáltók nagy része Windows-t használ. Ennyit az üzleti érdekekről.)
  • A vakcina meddőséget okoz. (Egy adag vakcina kb. 3-18.000 Ft. Egy fogamzásgátló tabletta három havi adagja 8-12.000 Ft. Hogyan érné meg üzletileg, ha a sokkal több hasznot hozó fogamzásgátló tablettákat nem tudnák eladni ezután?)
  • A vakcina megöli azt, akit beoltanak vele, sokkal nagyobb arányban halnak meg az oltottak, mint az oltatlanok. (Ez nettó butaság. Semmilyen alapja nincs. Az oltottak száma közelít az egymilliárd főhöz és köszönik szépen, jól vannak.)
  • A maszkokban apró férgek vannak, amik mozognak, ha ezeket belélegezzük, az okozza légúti betegséget. (Azok mikroszálak, a becsomagolt maszkokban nem is élne meg a féreg, gondoljunk csak a férges szardíniai sajtra, a Casu Marzura. Aki nem akarja élve enni a nyüveket, az bezacskózza 1-2 órára és már eheti is az elpusztult férgeket.)
  • A vakcina által chipeket ültetnek belénk. (Egyrészt nem létezik még ilyen technológia, másrészt mi szükség lenne rá? Megadjuk a személyes adatainkat önként és dalolva, a mobiltelefonunkon, amit nagyon sok pénzért vettünk, miért költenének rá milliárdokat, hogy titokban kövessenek, ha megtesszük mi magunk?)
  • A lélegeztetés miatt halnak meg az emberek. (Azokat az embereket teszik lélegeztetőgépre, akiknek nincs más esélyük az életben maradásra. Így sincs sok, de egy kicsivel több, mint hogyha nem lélegeztetnék őket.)
  • A beoltottak fertőznek, mert bennük terjed a vírus, az oltatlanok nem. (Szóval a vírus lenyomata, kis része, vagy elölt formája fertőzőbb lenne, mint az állítólag nem is létező vírus?)
  • Az erős immunrendszerű, egészséges embernek nincs félnivalója, így nekik oltás sem szükséges. (Az oltás közösségi felelősségvállalás, minél több az oltatlan ember, annál több lehetősége van a vírusnak mutálódni, így sok évig eltarthat még a járvány, míg ha gyorsan beoltunk mindenkit, kisebb a fertőzésveszély, így sokkal hamarabb vége lehet a pandémiának.)
  • Az mRNS-vakcinák átprogramozzák az oltott emberek DNS-ét. (Ez sok embernek inkább remény lenne, mintsem veszély.)

Az, hogy az emberek miért hiszik, hogy igazuk van, amikor a közelében sincsenek ennek, az leginkább a Dunning-Kruger effektussal magyarázható. David Dunning és Justin Kruger megállapította, hogy társadalmi és intellektuális területen a gyenge eredményeket felmutató emberek hajlamosak arra, hogy túlértékeljék a saját tudásukat és képességeiket. Minél többet tanultak az adott témában, minél tájékozottabbak lettek, annál kevésbé hitték azt, hogy a tudásuk kielégítő vagy éppen magas fokú. A közös referenciák adnak a vírustagadóknak valamiféle összetartozás-élményt, a másképpen gondolkodás és a titkos tudás birtoklásának érzését, csoporthoz tartozást. További ok lehet, hogy úgy érezhetik, valamiféle titkos tudásnak beavatottjai, ami egy felsőbbrendűségi érzést adhat számukra. Ez különösen azon emberek esetében lehet hangsúlyos, akik egyébként a mindennapi életükben nem élnek magas színvonalon, kifejezetten nehéz sorsúak, akik szociálisan és egzisztenciálisan így próbálják a hiátusaikat pótolni. Ilyen indok lehet az is, hogy ha mélyen hisznek abban, hogy a vírus nem létezik, akkor a vírus nemlétével tudja magyarázni, hogy nem hord maszkot és nem tartja be a korlátozásokat, így nem kell szembesülnie a saját felelőtlenségével. További ok lehet, hogy a vírus láthatatlan, inkább el tud képzelni egy háttérhatalmi összeesküvést, mint egy elképzelhetetlenül kicsi vírust, így a láthatatlan ellenségből láthatót csinál. Amit még el lehet képzelni indokként az az, hogy a pandémia borzasztó szorongást képes előidézni az emberekben, de ha valaki tagadja a pandémiát, akkor a bizonytalanságtól is megszabadul. Nem kell folyamatosan tanulni az új információkat és aktualizálni, felülbírálni a korábbi tudásukat. És persze az iskolázatlan, tanulatlan embereknek nagyon egyszerű válaszokra van szükségük, ezt a vírustagadás eszméje biztosítja számukra. Hiteles, tiszta, őszinte és egyenes kormányzati kommunikációval elő lehetne segíteni, hogy a bizonytalanokat megnyugtassák és akkor sokkal kevesebb meggyőződéses oltásellenes lenne.

Lényeges, hogy az oltás a közösség iránti felelősség okán is szükséges. Bár a vírustagadók lázadoznak az oltás, a védettségi igazolvány és a lezárások ellen, nincs igazuk. A védettségi igazolvány formája és adattartalma vitatható, léte azonban nem. Ha ennek meglétéhez kötik a szórakozóhelyek látogathatóságát, az nem diszkrimináció, illetve ha az, akkor pozitív, hiszen pozitívan különbözteti meg az oltott, közösségük iránt felelősséget vállaló személyeket és számukra plusz jogokat biztosít. Ez csak akkor lenne negatív diszkrimináció, ha nem lenne lehetősége mindenkinek az oltásra, csak egy szűk rétegnek, anyagi vagy társadalmi alapon. Az oltatlanok természetesen nem egy kategória az olthatatlanokkal, akik egészségügyi okból nem olthatók, rájuk külön szabálynak kell vonatkoznia.  Aki azonban meggyőződésből nem oltat, az a közösség iránti felelősségvállalásra mond nemet, így teljesen jogos következmény, hogy őt az állam továbbra is potenciális veszélyforrásként kezeli. 

Fel nem fogható, honnan az a mérhetelen önbizalom, amikor valaki releváns végzettség híján sziklaszilárdan tartja magát az elméletéhez. És nem, nem elég a “józan paraszti ész”, az csak a rántott csirke elkészítésére elég, járványtani kérdések megválaszolására nem jogosít fel. Közben pedig elég megnézni egy videót Karikó Katalinról, aki végtelen szerénységgel és elhivatottsággal beszélt a kutatásairól. Ugyanilyen szerénységgel kérte ki magának a kormány hamis statisztikáját is. Ez a szerény tudós asszony igazi példaképe lehet mindannyiunknak, nem valamiféle boszorkány ő, aki sötét erőkkel szövetkezik.

A héten derült ki, hogy Németország már kiemelten figyeli az oltásellenes csoportokat, mert gyakran összefonódnak szélsőjobboldali szervezetekkel. Amennyiben ez Magyarországra nézve is igaz, akkor leginkább a Fidesz szavazói között kell keresni őket.