Félmillió embert nem tud foglalkoztatni az elsődleges munkaerőpiac, de a Fidesz azért "figyel a nehéz anyagi körülmények között élő családokra"

A figyelemből pedig sokan laknak jól. Ja, nem.

A kormány a veszélyhelyzet idején is fokozottan figyel a nehéz anyagi körülmények között élő családokra, a kiszolgáltatott helyzetben lévőkre - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azzal összefüggésben, hogy a kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot.

Ez igazán kedves tőlük. Csak éppen közben 400 ezer fő felett alakul az idei év elején a munkaerőtartalék, vagyis a szélesebben értelmezett munkanélküliség. Ha pedig úgy véljük, hogy a igazából a közmunkásoknak sincs piaci állásuk, akkor a velük korrigált adatok már

500 ezerhez közeli munkanélküliséget mutatnak, vagyis kijelenthető, hogy félmillió embert nem tud foglalkoztatni az elsődleges munkaerőpiac Magyarországon. Ez pedig már 10%-os munkanélküliséget jelent.

Nem mellékesen már tavaly év végén könnyed elaganciával szavazták le a kormánypártok magyar munkahelyek védelméről szóló jobbikos javaslatot, ami többek között arról szólt, hogy legalább 90%-ban magyar munkaerőt foglalkoztassanak a nagyobb cégek, illetve hogy a kormány vállalja át a bajbajutott dolgozók bérköltéségnek 80%-át.

Nem volt az semm olyan rég, hogy megírtuk: egy rákos hölgyet lakoltattak ki gyógykezelése idején. Bár a kormány ugye rég megoldotta a deviza-problémát, a bírósági végrehajtó még mindig több millió forintot követel a nyugdíjas asszonytól, aki 2006-ban öt millió forint devizahitelt vett fel. 

Emlékezhetünk rá, mikor egy 9 gyerekes zsámboki család kért segítséget közvetlenül Orbántól, mivel éppen kilakoltatásra vártak. A kormányfő nevében a Levelezési Osztály válaszolt: nem segíthetnek, de azért minden jót!

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása szerint 13470 ingatlankiürítés történt 2020-ig Magyarországon. 2016-ban 3474, 2017-ben 3667, 2018-ban 3212, 2019-ben 3117.

Vagyis: 13470 család került az utcára. Sőt emlékezhetünk: 2019 májusában a kormánypárti képviselők bojkottja miatt elmaradt az egyre súlyosbodó lakhatási válság miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülés is.

De ezt ki számolja? A Fidesz épp arról adott ki közleményt, hogy

 a baloldalt sosem érdekelte az emberek megélhetése, mindig csak a saját zsebüket tömték.

Egyébként az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége március 23-án elutasította a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó ellenzéki törvényjavaslatot, a szerdai közlönyből derült csak ki, hogy mégis meghosszabbítják. A kormány döntése értelmében a veszélyhelyzet megszűnéséig, tehát várhatóan legalább őszig leállnak a kilakoltatások. A Jobbik szerint visznont ezt a választásig kellene meghosszíbbítani.

"Én semmiféle kilakoltatást nem akarok látni Magyarországon a választásokig! A választások után az új nemzeti egységkormány egyik elsődleges feladta lesz visszafoltozni a szociális védőhálót, mert utána megoldhatóvá válik ez a helyzet. Addig amíg a Fidesz van hatalmon és tartok attól, hogy apróbetűs részekkel, kivételezésekkel, trükkökkel folytatódhatnak a lakáskiürítések" - nyilatkozta az Alfahírnek Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Kit nem érdekel akkor pontosan az emberek megélhetése?