Nem jön be a magyaroknak a propaganda: Sokkal látogatottabbak az ellenzéki médiumok, mint a kormánypártiak

77-23% az arány a nem kormánypárti médiumok javára.

Az ite.hu összehasonlította, hogy 2021 márciusában mekkora volt a kormánypárti és a nem kormánypárti weboldalak látogatottsága. A vizsgálatba tízezer magyar oldalt vontak be, ezek közül választották ki azokat, amelyek jelentős látogatószámmal rendelkeznek és rendszeres hírszolgáltatók, vagy a közéletben fontos szerepet töltenek be. 

Az összesítés eredményei alapján 2021. március hónapban a vezető kormánypárti és nem kormánypárti weboldalak összesen 399 millió látogatást értek el. A látogatások 77%-a nem kormánypárti weboldalra érkezett és 23% kormánypárti weboldalra. Az adatokat három különböző forgalommérő eszköz használatával is ellenőrizték és azok arányokban azonos eredményt adtak.

Az összesítést végző ite.hu emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban számos kritika érte a magyarországi média helyzetét. Legutóbb az új amerikai külügyminiszter fejezte ki aggodalmát a „a pluralizmus, a sokszínűség és a független vélemény terének csökkenése miatt”, de említhetnénk az Európai Bizottság megszólalását, vagy nemzetközi újságíró szervezetek nyílt levelét is.

Nagy médianyilvánosságot kaptak azok az esetek is, amikor egy nem kormánypárti média kormányközelinek tartott vállalkozók tulajdonába került át, említhetnénk itt a megyei lapok tulajdonosváltását, de az Index.hu körüli vitát is.

A fenti kritikák kapcsán arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar online médiatérben mekkora elérést tudnak felmutatni a független és nem kormánypárti weboldalak szemben a kormánypárti online kiadványokkal.

Az eredményeket egyébként érdemes annak fényében is értékelni, hogy hol, milyen humánerőforrás, anyagi lehetőségek, illetve hirdetési pénzek állnak rendelkezésre. A kormányoldalon ugye tudjuk, hogy ez szinte korlátlan. 

Nem kormánypárti weboldalak látogatottsága 2021. március

Kormánypárti weboldalak látogatottsága 2021. március