Erős, büszke európai ország: 1,2 millióan akarnak lelépni innen

Semmi új: Magyarország olyannyira erős és büszke európai ország, hogy a legfrissebb felmérés szerint nem kevesebb mint 1,2 millió ember tervez pucolni innen. Ez a szám már csak azért is hihető, mert egyre kevesebb érvet tudunk felsorolni a maradás mellett.

Magyarorszag_Vege_comicstyle

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, június 9. és 13. között, 1008 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a magyar választókorúak kivándorlással kapcsolatos véleményét. Nem annyira meglepő, de annál elkeserítőbb eredmény született:

  • A megkérdezetteknek átlagosan majdnem 6 közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt külföldre, és lényegében ugyanennyien vállalnak tartósan munkát külföldön.
  • Nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát. A fiatalok körében különösen magas, majdnem 40 százalékos ez az arány, ami kb. 530 ezer főt
  • A megkérdezettek többsége szerint kivándorlásért az alacsony fizetések, a Fidesz-kormány és Orbán Viktor, valamint a rossz gazdasági helyzet a felelősek.

Az aluliskolázottak Fidesz által legyártott gondolkodásában ez feltehetőleg liberális hazugság, mint úgy általában az Orbán-kormány pusztítását igazoló tények halmaza. De míg ők a számukra specializált bulvárkomfortos kamuhírekkel cirógatják a narancsegót, a nem elvakult internetfelhasználók, sajnos, nem tudják homokba dugni a fejüket.

Mikor azt olvassuk egy napon belül, hogy az utóbbi tizenkét évben több mint ezer fogorvos távozott külföldre, hogy inkább Ausztriába autózik valaki Győrből egy durva sérüléssel, hogy normális ellátást kapjon, hogy nem mehetnek nyugdíjba az orvosok, mert nincs utánpótlás, és eközben Kövér László és Semjén Zsolt világszínvonalúnak nevezi a magyar egészségügyet, amellett, hogy szablyák nyílnak ki a zsebünkben, azon gondolkodunk, hogy legszívesebben elhúznánk innen a büdös francba. Elhúznánk, hogy aztán boldoguljon itt egymással, ha tud, ez a nepotista, egymást non-stop kielégítő, „sorosozósimicskázó”, 1,5 millió csicskát kábító, rothadó narancsos brancs.

Mert míg a Fidesz-tábor a közösségszervező erejét Viktor lelki világának védelmében összpontosítja, és egy alternatív valóságban álmodozik, addig a magyar társadalom többségének folyamatosan azon kell törnie a fejét, hogy a hazaszeretet mellett milyen utolsó szalmaszálba kapaszkodhat, ami megmenti az éhhaláltól, és amiért megéri ebben az országban maradni.

Kapaszkodunk, kapaszkodunk, próbálkozunk, de vajon meddig még?