Iskolaundor és biztosítási ügynökösködés - Thomas Mann élete sem indult zökkenőmentesen

Korán jelentkező írói tehetség, majd páratlan képesség a művészlét és a polgári életforma összeegyeztetésére. Thomas Mann nem volt konformista, mégis utálta a feltűnést keltő, lázadó megoldásokat. Közismert apolitikussága azonban csak addig tartott, mígnem a legdurvább, antiszemita, hitleri Németország ellen kellett állást foglalnia. A huszadik század talán legnagyobb német írófejedelmének élete sem indult zökkenőmenetesen, de végül huszonhat éves korától haláláig az irodalomnak élhetett. 147 éve, ezen a napon született Thomas Mann.

Thomas Mann, a világhírű Nobel-díjas író nem kedvelte az iskolai tanulást, így 19 éves korában érettségi vizsga nélkül hagyta ott a gimnáziumot. Mivel polgári foglalkozást kellett választania magának, ezért először egy tűzkárbiztosító társaságnál helyezkedett el. Az irodai munka azonban messze nem elégítette ki a titokban írói karriert tervezgető fiatalt, így hamar felhagyott a biztosítótársaságnál végzett tevékenységgel. A fiatal művész 1901-ben pedig már meg is írta első nagyregényét A Buddenbrook ház című művét, amelyért a megjelenés után huszonnyolc évvel a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Thomas Mann-nak ítélte az irodalmi Nobel-díjat. Köztudomású azonban, hogy az író és testvére, Heinrich Mann, valamint Thomas Mann hat gyermeke közül hárman, Erika, Klaus és Golo több kevesebb sikerrel szintén apjuk nyomdokaiba lépve, irodalmi tevékenységet folytattak. Mindezt azonban édesapjuk árnyékában és anyagi támogatásával tették.

Thomas Mann híres volt szigorú napirendjéről, a nyugodt alkotói tevékenységhez szükséges munkakörülményeket a történelem legzordabb pillanataiban is megteremtette magának. Ebben elsősorban azonban felesége segítségére számíthatott, hiszen mindezt népes családja körében igen nehéz lett volna elérnie. Thomas Mann családfői szerepe, mint ahogyan azt  naplóiból, jegyzeteiből is megtudhatjuk, lényegében  a család számára szükséges anyagi háttér megteremtését jelentette, ami persze korántsem volt kis feladat. A kitartó és sikeres, anyagilag is jól jövedelmező írói munkájának eredménye volt az is, hogy amikor a Mann-család a hitleri forrongó Németországból az Egyesült Államokba költözött, akkor is folytathatták megszokott életformájukat. 

Az Amazing family, ahogy sokan a Mann-családot nevezték, azonban hiába bővelkedett írói tehetségekben gazdag gyermekekben, mégsem tudott senki sem olyan világraszóló karriert csinálni, mint a Nobel-díjas édesapa. 

(A cikk első változata 2021.06.06-án jelent meg.)