MSZMP-tagból a Parlament házmestere: Kövér László

Vajon milyen kattanás lehet annak az embernek a fejében, aki egyetlen szóért tízmilliós büntetést oszt ki? Mi vezetett odáig, hogy az egykori lázadó, hosszúhajú jampi semmiféle ellenvéleményt nem tűr? Ennek járunk utána.

Kövér László 1959-ben született, Pápán. Apja asztalos volt és a Szociáldemokrata Párt, majd az MSZMP tagja. Nagyszülei szociáldemokraták voltak, akik a tanácsköztársaságban is részt vettek, tehát nemhogy nemzeti konzervatívok lettek volna, hanem sokkal inkább a baloldali eszméket adták át a kis Lacinak. Amit ő készséggel magába is szívott. Érettségi után az ELTE Állam- és Jogtudományi karán diplomázott, ami akkoriban nem állt nyitva bárki előtt, ha nem lett volna jó kommunista az apja, mehetett volna szakmunkásnak. Diploma után az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézet Ifjúságkutató csoportjának tudományos segédmunkatársa lett. Ennyit arról, hogy mennyire lehet antikommunista az az ember, aki nemcsak, hogy gyakorlatilag az anyatejjel szívta magába a vegytiszta szocializmust, de ahogy átlépte a felnőttkor küszöbét, máris az állampárt szolgálatába állt. 

A MISZOT (Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa) a rendszerváltás és a demokratizálódás érdekében jött létre 1988-ban, az akkori ifjúsági szervezeteket egy ernyőszervezet alá terelve, köztük a legnagyobb és legjelentősebb KISZ-t. A szervezet egyik alelnöke lett Kövér László, Langmár Ferenc és Gyurcsány Ferenc mellett. Igen, AZ a Gyurcsány Ferenc, akit most folyamatosan ekéznek. De nemcsak ebben következetlen a bajszos: 1987-től az MTA-Soros Alapítvány ösztöndíjasaként a közép-európai társadalmi mozgalmak témájában végzett kutatómunkát - ma pedig a Stop Soros tőmondat mint választási program szerepel a Fidesz nagykönyvében. Kövér ezen felül a Századvég című folyóirat alapító szerkesztője, valamint a Fidesz alapító tagja és az egyes számú párttagkönyv büszke birtokosa. 

Részt vett a rendszerváltást megelőző ellenzéki kerekasztal-tárgyalásokon, ami azért fontos, mert lényegében itt dőlt el, hogy hogyan fogják privatizálni az országot a következő években. Hogyan kótyavetyélik el fillérekért a nemzeti vagyont, hogyan zárják be a gyárakat, rombolják porig az egészségügyet, így Kövér Lászlónak ebben elvitathatatlan személyes felelőssége van. 

1990-től országgyűlési képviselő, az első ciklusban még az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltjeként indult. Mindig megyei vagy országos listáról került be, egyéni mandátummal sohasem. A nyolcadik ciklusát tölti, gyakorlatilag 31 éve képviselő, a hosszú évek alatt több bizottságban is megfordult, leginkább a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság munkájában vett részt. 1998-2000-ig, az első Fidesz-kormányban a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter volt, ekkor történt az Aranykéz utcai robbantás, amit a magyar rendőrség és a titkosszolgálat képtelen volt megoldani. 

2002-ben a választások során az előzetes felmérések szerint úgy tűnt, hogy a Fidesz lesz a befutó. Ekkor az egyik lakossági fórumon Kövér elvtárs elmondta az úgynevezett “köteles beszédét”. "Sokan vannak ma Magyarországon olyanok, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és egy szögre, vagy ha találnak egy jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat." - a beszéd nagy port kavart, a Fidesz előnye szertefoszlott és a választásokat az MSZP nyerte meg. 

2010-től az Országgyűlés elnöke, Schmitt Pál államfővé választását követően. Schmitt plágiumbotrányának idején egy ideig megbízott köztársasági elnökként működött, Áder János megválasztásáig. A Fidesz alelnöke, illetve egy ideig elnöke is volt. 

Vagyonnyilatkozata alapján egy szép nagy háza van Szigetszentmiklóson, illetve 13 millió forintnyi hitele. Úgy tűnik, a 3,3 milliós (bruttó) fizetése kevés arra, hogy kifizesse a hitelét vagy megtakarításokat halmozzon fel. Nős, három felnőtt gyermeke van. 

Az utóbbi időben Kövérnek több ízben is elgurult a gyógyszere. Előbb hímsoviniszta megjegyzései voltak. Például, hogy szánalommal tekint azokra a képviselőkre, akiknek 2-essel kezdődik a személyi számuk. Vagy amikor közölte, hogy az ellenzék nem a magyar nemzet része, vagy amikor felhívta a figyelmet a női princípium beteljesítésére, mert csak az az igaz magyar, akinek sok gyereke meg unokája van.

A Parlamentben az ellenzéket semmibe veszi, a fideszes képviselőknek nagyjából mindent szabad, míg az ellenzékbe folyamatosan belefojtja a szót és milliós büntetési tételekkel terheli őket oktalanul. Jakab Péter egy zsák krumpliért 4,4 milliót fizetett - az addigi legmagasabb büntetési tételt. Tordai Bence 8,2 milliós büntit kapott, mert videózott, ezzel rövid időre átvette a vezetést, de Jakab újra magához ragadta a győzelmet a ficsúr szóval, ami 9,6 milliót ért. Felmerül a gondolat, hogy ha Kövér László nem képes arra, hogy példát mutatva, tekintélyével óvja a Ház méltóságát, ehelyett sértődötten, a hatalmával visszaélve szórja a milliós büntiket, akkor hogyan lehet házelnök még egyáltalán? Szánalmas, ahogy remeg a bajusza és közben dobálózik a milliókkal, de közben pontosan látjuk, hogy egy tekintélyét vesztett figura.