Micsoda gesztus: Levelet írt Orbán a tanároknak pedagógusnap alkalmából

Spoiler: Arról, hogy a járvány alatti emberfeletti teljesítményükért jutalmaznák a pedagógusokat, nem írt a miniszterelnök.

Helyette Orbán Viktor köszönetet mondott, hozzátéve, hogy a járvány felbukkanása az egészségügy mellett az oktatási rendszer gyors átalakítását is megkövetelte. (Milyen kár, hogy egyik sem sikerült - a szerk.)  

Orbán szerint a kialakult helyzet ellenére a pedagógusok, a nevelést és oktatást segítő dolgozók is példamutató munkát végeztek. Ebben tökéletesen igaza van a kormányfőnek, nagy kár, hogy kormányáról mindez már nem mondható el. Egyrészt a soha nem látott mélységekbe süllyesztett oktatási rendszer egyáltalán nem volt felkészülve a digitális oktatásra, másrészt a kormány a feláldozhatók kategóriába sorolta a pedagógusokat, akiket gyakorlatilag teljesen védtelenül küldött a frontvonalba. Mindennek meg is lett az eredménye. 

Orbán arról is ír, hogy amunkakörülmények javítása érdekében a kormány folytatja a megkezdett fejlesztéseket, melyek szerinte a járvány sem álltak le, és mindent megtesznek, hogy a pedagógusok munkájának megbecsültsége tovább növekedjen. 

Dumából eddig sem volt hiány, miniszterelnök úr, sőt, valójában évek óta csak az van.

Mindezzel amúgy egy időben Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is kiadta pedagógusnapi köszöntőjét, amiben úgy fogalmaznak, hogy a pedagógusok bebizonyították, hogy

„nem mindennapi körülmények között is hivatásukat, a gyermekek jövőjét tekintik legfontosabbnak”, pedig „bérük nemigen tükrözi megbecsülésüket, ráadásul az oktatás rendszerét főként az idősebb pedagógusok, munkatársak cipelik a hátukon, a fiatalok a jobb megélhetés reményében nem tolonganak a pályán”.

2022-ben, egy jó eséllyel bekövetkező kormányváltás viszont a bullshitek és levelek helyett valódi, anyagi megbecsülést is hozhat végre a pedagógusok számára (is).