Meddig menekülhet még Farkas Flórián?

A Fidesz évtizedek óta bújtatja, úgy néz ki 2022-ig még menekülhet, de számol-e vajon Orbán bukásával?

A jövő évi országgyűlési választás utánra is húzódhat a Farkas Flóriánt érintő nyomozás befejezése - írta meg a héten a 24.hu. Az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába programjának gyanús pénzköltései miatt öt éve folyik a nyomozás, és úgy tűnik, nagyon messze még a vége.

Polt Péter ismét elmondta, hogy az ügyben öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Farkas Flórián természetesen nincs köztük, hiszen őt mentelmi joga védi. Az első gyanúsítottat az ügyben 2019. december 10-én hallgatták ki, így a büntetőeljárási törvény alapján a nyomozást idén december 10-ig be kell fejezni. Arra már nem tért ki a legfőbb ügyész, de ugyanez a törvény azt is rögzíti, hogy az említett határidő lejárta után azt még egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal meg lehet hosszabbítani.

Tehát 2022. június 10-ig – vagyis a jövő évi országgyűlési választás utánig is – elhúzódhat a nyomozás befejezése.

Farkas Flórián 2020-ban sem szólalt fel egyetlen egyszer sem a parlamentben, azért a magyar adófizetők régóta eltartják őt is. A választásokon mindig jól jönnek a Fidesznek a cigányok, de egyébként hová tűnik az év többi napján az „integráló” Farkas Flórián? Hol van most? Kell-e vajon számolnia a bukás lehetőségével? Egy 2022-es ellenzéki győzelem esetén nagyon valószínű, hogy igen.

Farkas Flórián nemlétező munkásságát érdemes külön kiemelni, hiszen 2020-ban volt egy igen fontos választás, ahol megint csak az olcsó szavazólapnak tekintett, krumplival megvehető cigányságon múlt a végeredmény.

A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem programmal akarnak választópolgárokat megszólítani, hanem inkább a XXI. század júdáspénzével, zsák krumplikkal. A NER legmocskosabb működési mechanizmusa fedte fel magát októberben a borsodi időközi választáson, amikor megint a szervezett szállítássá és krumpliosztássá silányult a választójog. Ha egy karakterrel kellene leírni, hogy mit jelent a Fidesz számára a cigányság helyzete, az valószínűleg Farkas Flórián lenne. De hol van most ő? Hol van a kormánypárti „felzárkóztatás”, a romákkal való "törődés"? Nagyon úgy tűnik, hogy kizárólag a választások előtt/alatt a krumpliszsákokban.

Korábban már írtunk róla, hogy nehéz úgy a cigányságnak integrálódni, felzárkózni, ha azok a felelős vezetők, akiket kéretlenül az ügyük élére állítanak, többet ártanak, mint használnak. Farkas Flóriánról könyvet lehetne kiadni, csak kár, hogy annak nem „Ezt tettem a cigányságért” lenne a címe, hanem sokkal inkább az „Így ártottam a cigányságnak” mondat lenne helyes. Az ő munkássága tulajdonképpen a szótári alakja annak, hogy mire kell a kormánypártoknak a cigányság.

Leírni is röhejes: a magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. A Híd a munka világába nevű programban 1,6 milliárd forint tűnt el, miközben körülötte sorjáztak a botrányok. Az első akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy egy gellérthegyi villa megvásárlásra költötték a rászoruló romák megsegítésére kapott támogatás 15-20 százalékát. Farkas Flórián ebbe a villába költöztette be a szövetkezet irodáját.

A roma önkormányzat herdálta a pénzt, és szinte semmit sem valósított meg abból, amit ígért. Ezt még az akkoriban Balog Zoltán által irányított Emmiben is felismerték. Lezárták a programot, és kötelezték az Országos Roma Önkormányzatot, hogy fizesse vissza a teljes támogatási összeget. Csak aztán mégsem kellett visszafizetni. Az ORÖ 1,3 milliárd forint támogatást kapott, és csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszaadni.

Farkas Flórián pedig azóta is vidáman ül a magyar Országgyűlésben. Igaz - bár a fizetését felveszi - 6, azaz hat éve nem szólalt fel a parlamentben. Vélhetően pont ennyi cigánysággal kapcsolatos ügy éri el az ingerküszöbét. Pont nulla.