Háromszor kérdezték be Orbánt Mészáros Lőrinccel kapcsolatban, háromszor magyarázkodott össze-vissza

Végre! - így harangozta be a Facebook-oldalán a csütörtöki Orbáninfót Orbán Viktor, pedig tudjuk, hogy nem igazán szeret a sajtó kérdéseire válaszolni. Nem is teszi túl sűrűn. Mondhatni, érdemi kérdésre soha nem válaszol. Most sem.

A mai rendhagyó Orbáninfón az RTL Klub többek között arra volt kíváncsi, hogy

mennyi állami támogatást kaptak a válság alatt Mészáros Lőrinc érdekeltségei?

Spoiler: Nem derült ki. Méghozzá azért, mert bár háromszor is feltette a kérdést az RTL, Orbán "továbbra sem foglalkozik üzleti ügyekkel". Ő "nem illetékes" ebben a témában. A Mészáros Lőrinccel kapcsolatos gátlástalan hazudozás a 27. perctől látható. A többi hazugság előtte és utána.

Orbán Viktor egyébként 2019-ben egyetlen egy sajtótájékoztatón válaszolt a tőle általában hermetikusan elzárt újságírók kérdéseire. Ez önmagában hihetetlenül röhejes információ Európa közepén, de ha ehhez még hozzátesszük, hogy a válaszai is az előre legyártott propagandalózungokból kerültek ki kizárólag, akkor akár Rákosi Mátyás emlékére gyújthatunk egy gyertyát is. Aztán ez történt 2020-ban is. 2021-ben pedig úgy tűnik, egyetlen alkalom sem lesz.

Tavaly januárban amúgy egy furcsa dolog is történt, Orbán magától szóba hozta az egészségügy problémáit:

Kiemelte, hogy a legnagyobb gond a szakdolgozók, nővérek elvándorlása, őket meg kell tartani, ezért 72 százalékos béremelés történik majd. Ettől azt remélték, hogy sikerül megtartani őket, pedig óriási csáberő irányul rájuk. (Nem sikerült.)

"Nem lehet mindent egyszerre és azonnal" - tette hozzá. (Emlékeztetőül: 2010 óta kormányoz a Fidesz-KDNP.)

Ezenkívül a kórházi várók, kórtermek és ehhez kapcsolódó szociális helyiségek felújítása Orbán szerint a második prioritás, ezért elrendelték, hogy minden „3 évnél régebben felújított kórházban minden várótermet és szociális helyiséget fel kell újítani. (Nem sikerült.)

Továbbá: 2020-ban egy kórház sem halmozhat fel adósságot – ehhez minden eszközt megadnak, mondta 1 évvel ezelőtt Orbán Viktor. Ehhez képest

A Magyar Államkincstár adatai szerint február végén 22,8 milliárd forint volt a kórházak adóssága, az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 beszállítónak tartoznak. Egy hónap alatt 3,4 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények tartozásállománya, a január végi 19,4 milliárd forintot február 28-án 22,8 milliárd követte.

De nem csak ebben hazudott a kormányfő. A tavalyi bullshit-parádé legjobb mondatai ezek voltak:

1. „Nekünk nincs Soros-fóbiánk.”

2. „Én az Origó irányvonalánál mérsékeltebb vagyok.

3. „Köszönöm, jól vagyok, szeretem a munkámat, tisztességes fizetést kapok a magyar adófizetőktől, szeretném folytatni”.

4. „Mi szeretnénk lenni az a kormány, az a pártszövetség, amely felszámolja a szegénységet.”

5. „Az egész világ legnagyobb kulturális fejlesztése a Liget.”

6. „A klímabajnokságnak az élmezőnyéhez tartozunk.”

7. „Időnként szeretnék én olyan fiatal lenni, mint Donald Trump.”

8. „A kormányrudat nem szabad össze-vissza rángatni, abból baj lesz. Nix ugribugri!”

9. „Én semmit sem írtam alá, ami a KESMA létezéséhez érdemben hozzájárult volna.”

10. „A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb Európában.”