A Fidesz elszabadult hajóágyúja: Deutsch Tamás

Annak idején Orbán és Deutsch olyanok voltak, mint a Modern Talkingban Thomas Anders és Dieter Bohlen: Deutsch volt Thomas, a jóképű, Orbán pedig Dieter, a tehetséges. Mára persze mindkettőjüket megviselte a politikában eltöltött 35 év, de azért kimondhatjuk, hogy miközben Orbánból kiégett despota lett, Deutsch végérvényesen elvesztette azt a sármos önmagát, aki egykor volt, mára csak egy lepusztult hobó maradt. A nők, vagy a meló tette ezt vele, esetleg valami más?

Deutsch Tamás 1966-ban született Budapesten, apja és anyja is vegyész. Érettségi után az ELTE Állam- és jogtudományi karán folytatta tanulmányait, abszolutóriumot szerezve, ám államvizsgázni csak néhány év múlva tudott. A Bibó István Szakkollégium tagjaként bekerült egy éppen csak alakuló társaságba, akik aztán jelentős szereplői lettek a rendszerváltásnak nevezett eseménynek, az ellenzéki kerekasztal-tárgyalásoknak, Nagy Imre újratemetésének és az ezt követő parlamenti választásoknak. Deutsch így a jelenkori első szabadon választott Országgyűlés tagja lett, egyike annak a 22 fideszesnek, akik közül többen a mai napig is országgyűlési képviselők - és akikkel az akkori önmaguk bizonyosan nem állnának szóba azzal, akikké mára váltak.

Deutsch Tamásnak öt gyereke van és egy unokája. Első felesége Fesszel Krisztina banki előadó volt, tőle három gyermeke született, Dávid, Bence és Fruzsina. Közben, még a harmadik gyerek születése előtt a titkárnőjét, Urr Anitát is teherbe ejtette, így mire a felesége három gyereket szült, addigra a férj már négynél tartott. Első feleségétől elvált, majd Für Ágnes Sarolta vezető könyvelő lett a felesége, akinek a nevét is felvette, így néhány évig Deutsch-Für Tamásként szerepelt a közéletben. Für Ágnes Sarolta egyébként Für Lajos MDF-elnök lánya. Házasságuk nem tartott örökké, de Deutsch nem sokáig bánkódott utána: Lázár János kabinetfőnökével, dr. Juhász Tündével kapcsolatban álltak, de nem házasodtak össze. A harmadik feleség sem sokat váratott magára: Lazsányi Erika személyében érkezett, aki az MTK RSG-szakosztályának vezetője. Ő hozta világra Deutsch ötödik gyerekét, Dánielt, aki csak 5 évvel idősebb Deutsch első unokájánál. A kicsi után terveztek még további gyereket, ám ez végül nem teljesült. Kérdés, hogy ez a sok házasság, a megcsalás, meg a házasság nélküli együttlét hogyan illeszthető bele a Fidesz által preferált keresztény erkölcsbe? Vagy csak az számít, hogy az anya nő, az apa férfi? 

Deutsch a Fidesz egyik alapítója, illetve az indulás idején, 1988-ban ügyvivője is volt. Akkor ismerték meg a nevét igazán, amikor 1989-ben egy prágai tüntetésen két társával letartóztatták és kitiltották Csehországból, mert “Virággal jöttünk, nem tankkal” feliratú transzparenst lobogtattak. Ezzel a mentalitással lett országgyűlési képviselő 1990-től, a párt budapesti listájáról. Akkoriban a párt a mandátumok 5,44%-át birtokolta, tehát egy marginális ellenzéki párt volt - ki gondolta volna, hogy 20 évvel később teljhatalommal majd egy féldiktatórikus rendszer bevezetését kezdik meg?

Egészen 2009-ig volt parlamenti képviselő, ezalatt több bizottság munkájában is részt vett: ilyen volt a mentelmi bizottság, az alkotmány-előkészítő bizottság, illetve a Tocsik-üggyel foglalkozó bizottság, melynek elnöke volt. 1999 és 2002 között ifjúsági és sportminiszter, ekkor államvizsgázott,  pár év kihagyás után, mert Orbán csak így volt hajlandó miniszterré kinevezni, majd 2004-től Szájer József helyét átvéve az országgyűlés elnöke volt, majd a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője. 2009 óta EP-képviselő. Emellett a sportban is érdekelt (bár mostanság nem látszik rajta). Megszakításokkal 1999 óta több alkalommal a MOB alelnöke, 2010-től az MTK elnöke, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke, továbbá a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke. 2020-ban az MTK elnökeként az MTK-ban edzőként dolgozó feleségét választották az év edzőjének. Micsoda furcsa véletlen. 

Ha már sport: a 2019-es Maccabi játékok megrendezését megelőzően az Aréna Plaza melletti, egykori Taurus gyár lebontását elvégezték, de az ide tervezett stadion végül nem épült meg, idő hiányában (Seszták Miklós több hónapig pihentette az ügyet, így kifutottak az időből). Hogy ez miért fontos? A projekt Deutsch-é volt, a zsidó olimpia után az MTK kapta volna meg a stadiont, illetve a játékokat szervező EMG 2019 Kft. Deutsch testvérének nevén van

Még sportminisztersége idején történt, hogy egy stadionrekonstrukciós program keretein belül 4,8 milliárd forintért vásároltak beléptetőkapu-rendszert, számítógépekkel, jegynyomtatókkal, kapukkal, szerverrel, azonosító rendszerrel, melyet a T-systems Dataware Kft. nyert meg (bár volt olyan ajánlat, ami 1,8 milliárddal olcsóbb lett volna). Ezt Deutsch sportminiszterként saját kezűleg hagyta jóvá. A kapukat nem szerelték fel, így szép lassan amortizálódott a rendszer, a számítógépek elavulttá váltak, a kapuk különböző raktárépületekben várták az enyészetet. A jegynyomtatókat sikerült ugyan eladni, de a többi még adományként sem kellett senkinek. Így dobta Deutsch Tomi kukába az adófizetők pénzét. 

A közelmúltban futott a Digitális jólét projekt, ami szintén Deutsch “gyermeke”, ennek keretein belül elszórtak pár millió forintot NER-közeli cégeknek, valamint letölthetővé tették bárki számára a Linux Mint operációs rendszert, ami egyébként szabad szoftverként már évek óta letölthető a linuxmint.hu oldalról. 

Deutsch iszonyat kínos twitterezésbe kezdett 2011-ben, “dajcstomi” néven. Gyurcsányozni már akkor is rendkívül kellemetlenül tudott: „Vannak rosszindulatú örültek. Vannak irtózatos gecik. Vannak gusztustalan rohadékok. És van Gyurcsány.” Deutsch nemcsak a külsejét illetően, de a kommunikációjában sem tudja, mi az, hogy elegancia. Még akkor sem, ha az Egyenes Beszédben Gyurcsány szemüvegét vette fel - vagy egy ahhoz nagyon hasonlót. 

Deutsch legnagyobb botránya mégis az volt, amikor 2015-ben olyan állítások jelentek meg róla, miszerint drogfogyasztáson kapták. Rendőrségi személy vallomása szerint egy masszázsszalonban, illetve egy kuplerájban történő rajtaütés során fedezték fel, hogy a képviselő is jelen van, zavartan viselkedik - ám nem indíthattak eljárást, mentelmi joga miatt. Egy másik tanú pedig arról számolt be, hogy Deutsch 50-60 gramm kokaint vásárolt, ami azért elég tetemes mennyiség, ezt pedig egy éjszakai bárban rendszeresen, vagy legalábbis több alkalommal fogyasztotta is. Ez a kokain nagy tisztaságú volt, ezért csak az elit közönség engedhette meg magának. Csak szólunk, hogy ezt is mi fizettük. Úgy néz ki, Szájer az Extasyval teli hátizsákkal, meg Deutsch a nagy tisztaságú kokainnal teljesen rendben van a Fidesznek. Juhász Péter állítása egyébként a bíróság előtt is megállta a helyét, Deutsch elvesztette a pert, így gyakorlatilag bármikor lehet róla állítani, hogy drogos. Még akkor is, ha azt állítja, hogy annyira fél a rosszulléttől, hogy kizárt dolog, hogy drogozna. Végül is a szülei vegyészek, fogjuk fel a kémia iránti rajongásának a dolgot. 

Deutsch EP-képviselősége sem megy zökkenőmentesen. Manfred Webert, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnökét a Gestapohoz, meg a sztálini rendőrséghez hasonlította, az amerikai helyettes külügyi államtitkár aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmányozás, média és egyházügyi helyzettel kapcsolatban, mire Deutsch annyit reagált, hogy “Ki a fasz az a Thomas Melia?”. nem csoda, hogy 2020-ban betelt a pohár és az EP történetében először, a saját frakciótársai gyűjtöttek ellene aláírást, így megfosztották a felszólalás jogától és minden pozíciójától. Vérciki. 

Deutsch elszabadult hajóágyúként a Fidesznek is rendkívül kínossá válhatott, ám a régi cimborát nem lehet csak úgy kirakni, inkább pihentetik tovább Brüsszelben. Egészen addig, míg egy szép napon nem találják majd őt is olyan kínos helyzetben, ami már nem magyarázható.